BIJELJINA Maturant Stefan Vulić zavolio rad na razboju

Tka šalove, peškire, torbe, prikuplja stare predmete

Imamo sačuvan bardak za rakiju i jelek stare oko stotinu godina, siniju napravljenu 1941. godine, kaže Vulić

Lj. LJUBOJEVIĆ
22.12.2018 07:50

Tkanje je prije tri godine naučio od bake

Foto: G. Bobić

Stefan Vulić (18), učenik četvrtog razreda Poljoprivredno– medicinske škole u Bijeljini, smjer poljoprivredni tehničar, vjerovatno je jedan od rijetkih mladića u BiH koji je savladao vještinu rada na razboju.  

Tkanje je prije tri godine naučio od bake Mare Jakšić iz semberskog sela Crnjelovo te je u međuvremenu na razboju otkao bezbroj tkanica, šalova, peškira, torbi, jeleka.

 Pegla na žar

- U međuvremenu sam prikupljao i stare, neobične predmete koji su nekada bili sastavni dio pokućstva na selu. Stare predmete sam prikupljao kod djedovih i očevih poznanika, od prijatelja. Moji roditelji su prije rata živjeli u okolini Kaknja. Imamo sačuvan bardak za rakiju i jelek stare oko stotinu godina, siniju koja je pripadala Đuri Jovičiću iz Vršana, a napravljena je 1941. godine. Tu je i pegla na žar, mlinovi za kafu, ručne preslice i nožna preslica, grebeni za raščešljavanje vune – ističe Vulić dok nam pokazuje stare opanke od kože koje su izrađivali najbolji visočki opančari.

Naglašava da su njegov čukundjed, pa i djed Milivoje, penzionisani nastavnik matematike i fizike, u slobodno vrijeme bavili stolarskim zanatom. Neku tu umjetničku crtu i ljubav prema tradiciji i prikupljanju starih predmeta Stefan je naučio i prihvatio od njih.

 Malo saznanja

- Za neke od narodnih nošnji koje sam u međuvremenu izradio ljudi me pitaju koliko su stare. Mnoge interesuje ta daleka prošlost, ali nemaju puno saznanja o tome. Moje petnaestogodišnja sestra i djevojka nisu puno zainteresirane za tkanje, pa čak i ne pokušavaju da to nauče – naglašava Vulić.

 Budući student

- Drugovima u školi u početku je bilo neobično što se interesujem za starine, ali su i oni i profesori u međuvremenu to prihvatili kao normalnu stvar – naglašava Vulić, čija je želja da nakon srednje škole upiše Poljoprivredni fakultet.

NA VRH