RADOVI

Muzej Hercegovine dobiva prodajni objekt i knjižaru

Prostor za komercijalne namjene omogućit će da ustanova poveća vlastite prihode, rekla Grujić

Počelo uređenje zapuštenih prostorija. P. Mucović

P. M.

16.12.2018

U Muzeju Hercegovine u Trebinju u toku su građevinski radovi na adaptaciji dijela prizemlja u kojem će biti prodajni objekt i knjižara ove ustanove. Prema riječima direktorice Muzeja Ivane Grujić, ovaj prostor za komercijalne namjene omogućit će da ustanova poveća vlastite prihode.  

- Prostor je u prvom redu osmišljen da doprinese osnovnoj misiji muzeja, promociji kulturno-historijskog naslijeđa Hercegovine. Posjetioci više neće iz muzeja odlaziti samo s pozitivnim utiscima i novim saznanjima o bogatstvu kulturno-historijskog naslijeđa našeg kraja, već će moći da ponesu i poneku uspomenu u materijalnom obliku, kao što su, za početak, različiti suveniri, replike naših eksponata, a u nekoj perspektivi možda i replike srednjovjekovnog ili antičkog nakita. Naravno, u muzejima se rade i reprodukcije slika, tako da se nadam da ćemo vremenom i mi širiti taj asortiman - pojasnila je Grujić.

Ona je dodala da će u prostoriji koja je bila zapuštena i bez namjene biti knjižara za prodaju publikacija koje izdaje ova i druge muzejske ustanove. Njeno stavljanje u funkciju doprinijet će i kvalitetnijem organiziranju prostora muzeja i cirkuliranja posjetilaca, jer će uz zaseban ulaz iz dvorišta vratima biti povezana i sa galerijom u prizemlju ustanove u kojoj se najčešće i organiziraju različiti kulturni programi.

- Radovi su počeli sa 6.000 KM odobrenih za ovu godinu iz budžeta Grada Trebinja, a realizirat će se fazno, i finansijski i građevinski, zbog čega još nije moguće procijeniti kolika će biti ukupna vrijednost investicije niti kada će radovi biti privedeni kraju - zaključila je Grujić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.