PROBLEMI

Trebinjce starije od 38 godina na brak podstiču i novcem

Za 2019. godinu Grad osigurao 90.000 KM za dodjelu podsticajnih sredstava za osobe koje stupaju u bračnu zajednicu, a starije su od 38 godina

Pravo na podsticaj imaju budući parovi koji najmanje godinu žive u Trebinju

P. MUCOVIĆ

23.12.2018

S obzirom na to da je uočeno da se Hercegovci sve teže odlučuju da stanu na ludi kamen, pogotovo oni malo stariji, Grad Trebinje je donio odluku da ih potakne novčano. Tako je za 2019. godinu Grad osigurao 90.000 KM za dodjelu podsticajnih sredstava za osobe koje stupaju u brak, a starije su od 38 godina. 

 Ekonomska situacija

Prema riječima Zorana Miloševića, načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, odluka će se primjenjivati od prvog januara naredne godine, a supružnicima će, zavisno od kategorije, 18 mjeseci biti isplaćivano od 200 do 650 KM mjesečno.

- Hercegovci se sve teže odlučuju na brak. Veliki je broj naših sugrađana koji zbog opće ekonomske situacije, nezaposlenosti i drugih razloga još nisu stupili u bračnu zajednicu. I djece se, generalno, u Republici Srpskoj sve manje rađa. Ovo je jedan od načina da stimulišemo porodicu jer je to najvredniji dio našeg društva - istakao je Milošević.

Dodao je da pravo na finansijsku pomoć imaju državljani RS sa prebivalištem u Trebinju najmanje godinu prije sklapanja braka u koji stupaju prvi put.

- Uvjet je da je jedan od bračnih partnera u trenutku sklapanja braka navršio 38 godina. Ako su oba nezaposlena – ostvaruju pravo na naknadu od ukupno 11.700 KM, odnosno 650 maraka mjesečno u periodu od 18 mjeseci od ostvarenja prava. Ukoliko primanja supružnika ne prelaze 800 KM mjesečno, dobiće naknadu od 350 KM, odnosno 6.300 KM ukupno. Ako su njihova primanja veća od 800 KM mjesečno, ostvarivaće pravo na naknadu od 200 KM mjesečno ili 3.600 KM ukupno - pojasnio je.

Jedan partner

Ako oba supružnika u trenutku sklapanja braka imaju više od 38 godina, pravo na podsticaj ostvaruje samo jedan bračni partner. Zahtjevi se podnose Odjeljenju za društvene djelatnosti Grada Trebinja.

Lani novac dobilo 16 parova  

Grad Trebinje je ovaj program podsticaja uveo u septembru 2017. godine radi osnaživanja porodice kao stuba društva. Tada su novčanu pomoć dobila dva, a u prošloj godini – 16 parova, za šta je izdvojeno 41.630 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.