BLAGDAN

Fra Joso Oršolić: Božić je poziv na pomirenje i opraštanje

Na misi vjernici iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika

Vjernici iz Zvornika, Bratunca i Srebrenice okupili se prvi put nakon 70 godina. Z. Kuljić

Z. Kuljić

25.12.2018

Vjernici iz Zvornika, Bratunca i Srebrenice okupili su se prvi put nakon 70 godina na misi ponoćki u župnom uredu u Zvorniku, koju je predvodio župnik fra Joso Oršolić. On je uoči velikog praznika Božića vjernicima župe Zvornik-Srebrenica poručio da je ovo praznik pomirenja i opraštanja.

Prema riječima fra Jose Oršolića, katolička crkva u Zvorniku je srušena 1946. godine, nakon čega nisu održavane mise u ovom gradu.   

- Župna crkva je srušena 4. januara 1946. godine i ovo je prvi put da služimo misu ponoćku sa svojim vjernicima nakon tog perioda. Iako smo sada u unajmljenim prostorijama, u privatnoj kući, ovo je naš župni ured u kome se nedjeljom okupljaju vjernici na misama – rekao je Oršolić.

Na zahtjev vjernika, ove godine misa ponoćka se služila u Zvorniku, a prethodne dvije godine su to radili u spomen kapeli Svete Marije u Srebrenici. Međutim, prostor u Zvorniku je veći i tu se okupljaju vjernici iz cijelog srednjeg Podrinja. Oršolić je dodao da „katolici na poseban način slave ovu misu, kojoj su prethodile četiri sedmice došašća ili adventa“.

- Ovo je vrijeme da pokažemo ljubav, da pokažemo da, uz Božiju pomoć, sve dobro može da pobijedi ono loše jer Spasitelj dolazi da nam pokaže kako trebamo svi sarađivati i kako da svi zajedno živimo u miru i slozi. To je obiteljski blagdan u kome trebamo zaboraviti na nepravde i oprostiti jedni drugima te izgrađivati mir na zemlji uz radost i veselje i to je nešto za što se svi moramo pomoliti – rekao je Oršolić i poručio da je ideja okupljanja u Zvorniku i uopće služenja mise vezana za molitvu Bogu za duhovnu obnovu, ali i saznanje da ''svi pojedinačno možemo puno uraditi na izgradnji pomirenja i zajedničkog suživota'' - kazao je Oršolić.

Misa je u Zvorniku održana i na Božić u 16 sati, a u Srebrenici će sveta misa biti održana u nedjelju u kapeli Svete Marije od 11 sati.  


Fra Joso Oršolić. Z. Kuljić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.