PRIJEDOR

Bacaju vruć pepeo u plastične kontejnere i izazivaju požare

Nastaje velika šteta jer svaki kontejner košta između 600 i 800 KM. Komunalci ponekad ubace žar iz kontejnera u vozilo, što izazove i požar u kamionima

Do sada zapaljeno pet plastičnih kontejenra (Foto: D. Stojnić)

Piše: M. ZGONJANIN

27.12.2018

U Radnoj jedinici „Javna higijena“ komunalnih usluga iz Prijedora ovih dana zbrajaju štete od požara na kontejnerima koje su svojim nehatom zapalili Prijedorčani koji se griju na drva. 

Ružna slika

Milka Grbić, rukovodilac RJ „Javna higijena“, kaže da se, i pored stalnih upozorenja, u kontejnere često baca vruć pepeo.

- Zbog toga dolazi do požara, plastika gori, kontejneri budu uništeni i slika je prilično ružna. U takvim uništenim kontejnerima ne može se odlagati otpad, o šteti da ne govorimo. Do sada je na ovakav način zapaljeno pet novih plastičnih kontejnera, a svaki košta između 600 i 800 maraka - kaže Grbić.

Neke šuplje kontejnere komunalci pokušavaju zakrpiti, no i to košta, a i ružno izgleda.

Neke pokušavaju zakrpiti

Dodaje da su takva dva požara nedavno evidentirana u ulici Vuka Karadžića u neposrednoj blizini centra grada.

Slična je slika i u prigradskim i seoskim naseljima. Nerijetko se dešava da oni koji lože vatru upravo na dan kada se odvozi otpad u kontejnere bacaju vruć pepeo.

- To stvara veliki problem našim radnicima jer ne vide da se u kontejneru nalazi vruć pepeo s komadićima žara i istresu sadržaj u kamion. Nakon toga često dolazi do toga da se zapali smeće u kamionu. Zbog toga se smeće mora ponovo istresti iz kamiona, prebrati, ponovo kupiti, pa tek onda voziti na deponiju. To je dodatni posao i gubljenje vremena – kaže Grbić.

Teško do krivca

Dodaje da je sa svim upoznata i Komunalna policija, no da je krivca teško pronaći jer u zgradama ima na desetine stanara koji se griju na drva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.