PRAVDA ZA DAVIDA Predsjedavajući Predsjedništva BiH o slučaju "Dragičević"

Dodik: Pobjegli ste s odobrenog protesta da ne snosite posljedice

On je ukazao da je zbog navedenih dešavanja Banja Luka pretrpjela ogromnu štetu

Srna
03.01.2019 09:44

Smatra da se tužilaštvo zaplelo u procedure

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je grupa "Pravda za Davida", praveći nerede po Banjoj Luci, zloupotrijebila protest koji su im državni organi odobrili 30. decembra, a da su sada nestali oni koji bi trebali zbog toga snositi određene posljedice. 

- Neki od njih su organizirali tajne sastanke, za koje smo tek saznali od njihovih učesnika, na kojima su planirali kako da se zauzmu institucije Republike Srpske i da, prema njihovoj terminologiji, izvrše državni udar i pokušaju da preuzmu vlast - rekao je Dodik za "Alo".

Prema Dodikovim riječima, oni su nakon 30. decembra bili suočeni s odlučnim odgovorom državnih institucija koje nisu dozvolile da to prođe bez reakcija, pa su pobjegli, kao što je i Davor Dragičević, što pokazuje da on bježi od saznanja da je prekršio zakon.

Dodik je naglasio da je uprkos tome situacija u Banjoj Luci mirna i stabilna.

On je ukazao da je zbog navedenih dešavanja Banja Luka pretrpjela ogromnu štetu, jer se mnogo pojedinaca, ugostitelja, taksista, udruženja pripremalo za Novu godinu i u to uložilo mnogo napora.

- Banja Luka je regionalno prepoznato mjesto za dobru zabavu u vrijeme praznika, ali sve je to srušeno, onemogućeni su koncerti velikih pjevača naše muzičke scene, upropaštena je Dječija nova godina. Zbog svega su sada na sebe navukli gnjev građana Banje Luke. Jedno je istina i pravda i nema ko to ne podržava, ali slučaj "Davida Dragičevića" jedino mogu riješiti organi tužilaštva i suda i niko drugi. Ne može ulica da uzima pravdu u svoje ruke, na šta bi to ličilo? - rekao je Dodik.

Dodik smatra da je Tužilaštvo glavni krivac nečinjenja i stvaranja lažne predstave u slučaju "Davida Dragičevića".

- Mislim da se Tužilaštvo samo zaplelo u svoje procedure, podiglo nalog za istragu povodom navodnog ubistva. Međutim, nisu mogli to dokazati, a sada se ne mogu ni povući niti ići dalje, jer nema dokaza za dalje. Kada bi se povukli, bilo bi da je prethodna odluka bila motivirana pod pritiskom ulice. Tužilaštvo na sve treba dati odgovore, a ne neko od nas iz politike - zaključio je Dodik.

NA VRH