BOSANSKA GRADIŠKA

U palenti uživaju Zagrepčani, a zadovoljne su i Sarajlije

Cjelokupna proizvodnja na organskoj osnovi, od njive do trpeze

Barišić sjetvu obavlja znatno ranije od drugih

Piše: B. GRGIĆ

4.1.2019

Josip Barišić, penzioner iz bosanskogradiškog sela Bok Jankovac, razvio je proizvodnju kukuruznog brašna, a cjelokupna proizvodnja odvija se na organskoj osnovi, od njive do trpeze.

Proizvodna linija

Ovaj neobični zanatlija, iz čije radionice izlaze razne konstrukcije, čamci i drugi proizvodi, razvio je svoju proizvodnu liniju za krunjenje, skladištenje i sušenje kukuruza. Ipak, sve počinje u rano proljeće na parcelama. I tu se Barišić razlikuje od većine proizvođača.

- Sijem domaći, autohtoni kukuruz, i to žuto i bijelo sjeme. Zanimljivo je da Gradiščani traže bijelo kukuruzno brašno, a stanovnici Potkozarja i viših krajeva obožavaju žuto brašno. Sjetvu obavljam znatno ranije od drugih, već krajem marta, i na taj način izbjegnem sušu, kukuruz bolje zrije na stabljici i ranije se bere - kazuje Barišić.

Napravio je specijalnu kukuruzanu, gdje skladišti obrani kukuruz. Napravio je i prirodnu sušaru oko peći u radionici, a na mlin s kamenom dogradio je sito za prosijavanje brašna.

Josipovi rođaci svakog vikenda nose kukuruzno brašno u Zagreb i uživaju u palenti, kukuruzi i drugim jelima. Odnedavno je brašno iz Barišićevog mlina oprobano i u Sarajevu. Povratne informacije su ohrabrujuće.

Domaća jela

- Znam da su Sarajlije veliki ljubitelji dobre hrane i da posebno vole domaća jela. Svaki poziv iz Sarajeva me obraduje, jer se radi o obostranom zadovoljstvu. Kupci su zadovoljni kvalitetom i ukusom, a ja opravdavam svoj rad - ističe Josip Barišić, najpoznatiji mlinar u ovom dijelu BiH.

Uklanjanje korova

Kukuruz za brašno gaji uz upotrebu prirodnih đubriva. Kaže da su motika i traktorska kopačica najbolji lijek protiv korova.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.