SUDBINE Miho Đekić već dvije decenije živi i radi u Derventi

Japanka čuva tradiciju zmijanjskog veza

G. DAKIĆ
16.01.2019 09:01

Zmijanjski vez oduševljava je ljepotom i jednostavnošću

Miho Suzuki volontirala je 1997. godine u Beogradu, u japanskoj humanitarnoj organizaciji “Jen”. Tu je upoznala Branimira Đekića iz Dervente. Dvije godine poslije su se vjenčali. Došli su u Derventu, a Miho je ubrzo počela da veze, i to ni manje ni više nego - zmijanjski vez! 

Tajna izrade

Miho za “Avaz” kaže da veoma poštuje tradiciju i običaje naroda u Bosni i Hercegovini. Slučajno je, kaže, na televiziji vidjela zmijanjski vez. Tada je saznala da je vez važna kulturno-historijska baština BiH, koja je, na koncu, dospjela i na UNESCO-vu listu.

- Prije četiri godine, otišla sam u Udruženje žena “Duga” u Banjoj Luci. Tu se uveliko održavao kurs izrade zmijanjskog veza. Zamolila sam ih da i mene nauče. Odmah mi se to dopalo, a mustre i šare ovog veza davale su mi svakim danom sve više inspiracije - govori Miho.

Ona ističe da ju je zmijanjski vez oduševio ljepotom i jednostavnošću. U “Dugi” su je, kaže Miho, svi lijepo primili i potrudili se da joj pokažu sva tajne izrade i ljepote zmijanjskog veza.

- Godinu nakon toga, u prostorijama Udruženja organizirali smo zajedničku izložbu origamija i zmijanjskog veza. U Japanu sam do sada organizirala pet izložbi zmijanjskog veza, i to u mom rodnom gradu Ivakiju, Fukušima Kenu i u Osaki - kazala je Miho.

Omiljena maskota

Miho je socijalni radnik i kao student je dolazila u izbjeglički kamp u Sutomoru. U Derventi živi 20 godina i kaže da je itekako upoznata s načinom života u BiH, kao i s različitim običajima.

- Za BiH sam prvi put čula kad sam pratila Olimpijadu u Sarajevu. Tada sam imala deset godina i Vučko mi je ostao omiljena maskota. Kako tada, tako i dan-danas - kazala je Miho Đekić.

Potomak samurajske porodice 

Miho je potomak samurajske porodice. Doselila se u Beograd sa željom da radi kao sportski prevodilac, jer je bila sportistkinja. Cilj joj je bio da upozna Dragana Stojkovića Piksija, koji je već tada bio popularan i u Japanu. Ta joj se želja, kaže, i ispunila.

  • Zmijanjski vez uvršten je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine
    Zmijanjski vez uvršten je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine
NA VRH