TREBINJE

Nikola Telebak prvi doplivao do krsta u rijeci Trebišnjici

Nakon bogosluženja i plivanja, vjernici uzimaju osveštanu vodu koja se dijeli u hramu ili se uzme sa osveštane rijeke

Nikola Telebak, prvi među 70 plivača. P.M.

P.M.

19.1.2019

Devetnaestogodišnji Nikola Telebak prvi je, među 70 plivača, doplivao do krsta u tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju u rijeci Trebišnjici, koju je prethodno osveštalo sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. 

Telebaku je, prema tradiciji, pripao zlatnik, poklon Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Prema Telebakovim riječima, ovo mu je drugi put da pliva za Bogojavljenski krst u rijeci Trebišnjici, a inače je dugogodišnji plivač.



- Ovo mi je najznačajnija pobjeda u plivanju do sada. Ne mogu vam opisati riječima koliko je ovo poseban osjećaj. Drugi put plivam za časni krst - istakao je Telebak.

Najmlađi učesnik ove godine bio je trinaestogodišnji Gojko Janković, koji je rekao da je voda bila hladna, ali da je još odmalena imao želju da pliva za časni krst.

- Uvijek sam imao želju da zaplivam. I ta mi se želja danas ispunila - rekao je Janković.

Najstariji plivač ove godine bio je Pero Marić, kome je oveo 17. put da pliva za časni krst.

- Divno je što se ovoliki broj mladih ljudi prijavio. Budućnost je u njima - naveo je Marić.

Organizator tradicionalnog plivanja je Crkvena općina Trebinje.

Plivanju za bogojavljenski krst prethodila je sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio umirovljeni vladika Atanasije uz sasluženje sveštenstva i prisustvo velikog broja vjernika.

- Ovo je sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji. Ovo je rečenica koja se odnosi na sve nas. Neka su blagoslovena djeca koja su danas krštena, na ovaj veliki dan. Nemojmo da zaboravimo krštansku vodu. Danas se pozdravljamo sa "Bog se javil" - naglasio je vladika Atanasije.

Tradicionalno, nakon bogosluženja i plivanja, vjernici uzimaju osveštanu vodu koja se dijeli u hramu ili se uzme voda sa osveštane rijeke, jer, prema narodnom vjerovanju, ona tada ima iscjeliteljske moći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.