BANJA LUKA Turistička organizacija najavljuje 100.000 turista u ovoj godini

Šetnja od Kastela do parka nije dovoljna, potrebno više sadržaja

Najveći broj turista u gradu na Vrbasu dolazi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a onda i iz bližih evropskih zemalja Italije, Austrije, Njemačke. Trebamo bolje promovirati legendu o Safikadi, kaže Dacešin

G. DAKIĆ

Banja Luka: U 11 mjeseci prošle godine zabilježeno tri posto više noćenja nego 2017.


Turistička organizacija grada Banja Luka (TOBL) očekuje da grad na Vrbasu naredne godine posjeti 100.000 turista. To će, kako kažu u TOBL-u, povećati broj noćenja i turističku potrošnju u Banjoj Luci.

Razgledanje grada

- U gradu na Vrbasu je za 11 mjeseci prošle godine zabilježeno tri posto više noćenja i dolazaka u odnosu na isti period 2017. U tom periodu evidentirano je 77.668 turističkih dolazaka i 120.050 noćenja - kazali su u TOBL-u.

Najveći broj turista u Banju Luku dolazi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a onda i iz bližih evropskih zemalja - Italije, Austrije, Njemačke. Autor prvog banjalučkog “Traveling maping vodiča” Robert Dacešin kaže da grad na Vrbasu ima veliki turistički potencijal.

- Klasično razgledanje grada i šetnja od Kastela do Parka “Mladen Stojanović” svakako nisu nešto zbog čega ljudi dolaze u Banju Luku. Za nekoga ko je dosta putovao, Banski dvor, Hram Hrista Spasitelja ili Kastel mogu biti interesantni, ali nisu dovoljni da se u Banjoj Luci ostane duže od jedne noći - kaže Dacešin.

Turističku ponudu grada, dodaje on, popravljaju stvari poput raftinga i toplica u Šeheru. Dacešin ističe da postoje brojni sadržaji koji mogu unaprijediti turizam u Banjoj Luci.

Brojne legende

- Trebamo bolje promovirati legendu o Safikadi. Potom bismo trebali napraviti kreativne skulpture, poput onih u Vroclavu i Bratislavi. Dajak je simbol Banje Luke i mora dobiti svoje mjesto u turističkoj ponudi, kao i legenda o sedam žena na jednog muškarca - kazao je Dacešin.

Aleja poznatih 

- Raskošna arhitektura ukrajinske crkve također mora biti meta turista. Banja Luka važi kao zelen i čist grad i to svi moraju da znaju. Grad na Vrbasu nema aleju poznatih, poput Minhena, a to ne košta mnogo i brzo se napravi. Turistima je potrebno ponuditi raznovrsnije obilaske grada - istaknuo je Dacešin.

  • Dacešin: Popraviti stvari

    Dacešin: Popraviti stvari


NA VRH

Podijeli članak na