REAKCIJE Saopćenje prenosimo u cijelosti

Nakon izjava da advokat Feraget laže, grupa "Pravda za Davida" odgovorila Lukaču

Vi niste bili prisutni na skandaloznoj policijskoj konferenciji za medije od 26. marta 2018. godine, ali jasno je svima da bez Vaše dozvole, kao ministra, ona sigurno ne bi mogla biti održana, napisali su

Avaz.ba
23.01.2019 13:18

Odgovor grupe "Pravda za Davida" na tvrdnje ministra Lukača

Foto: Arhiv

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač jučer je izjavio da advokat Ifet Feraget obmanjuje javnost iznoseći neistine bez ikakvih dokaza da su poznate sve činjenice u vezi sa slučajem "David Dragičević".

Tim povodom oglasila se grupa "Pravda za Davida". Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Poštovani gospodine Lukač, mi kao grupa želimo i moramo javno reagirati na Vaš jučerašnji, slobodno možemo reći, napad na advokata porodice Dragičević gospodina Ifeta Ferageta. Mi nećemo biti njegovi advokati. On će sasvim sigurno znati da Vam odgovori na najbolji mogući način. Osvrnut ćemo se na nekoliko stvari koje ste Vi u tom intervjuu naveli, a koje zaslužuju svakako da budu prokomentirane.

Vi se pozivate na izjavu advokata Ante Nobila, koji je, navodno, izjavio kako ništa nije onako kako grupa prezentira u javnosti u smislu da je David ubijen u organizaciji i sprezi policije i Tužilaštva.

  • Suzana radanović i Ifet Feraget
    Suzana radanović i Ifet Feraget Foto: Arhiv

Podsjetit ćemo Vas na sljedeću izjavu advokata Ante Nobila iz dokumenta koji je predao Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci 2. novembra 2018. godine: "Istraga je počela loše, traljavo, neprofesionalno, bilo je i zloupotreba."

Ovom prilikom Vas pitamo zašto se ne pozovete na izjave advokata Zore Dobričanin-Nikodinović iz intervjua od 7. januara 2019. godine, a koja direktno optužuje pojedince iz policije za zataškavanje zločina nad Davidom, za zataškavanje stvarnih dokaza i montiranje lažnih, ali i za prikrivanje ubica. Napomenula je da u tužilački spis ne vjeruje i da joj sve izgleda kao dobar scenario. Također, gospođa Dobričanin-Nikodinović je prilikom razlaza advokatskog tima dala izjavu za medije, gdje je jasno i nedvosmisleno rekla da nema napretka u predmetu dokle god je postupajući tužilac Dalibor Vrećo. Dakle, na osnovu izjava gospodina Ferageta i gospođe Dobričanin-Nikodinović jasno je da postoji sprega između policije i Tužilaštva koji zataškavaju istinu.

Također, advokat Zora Nikodinović-Dobričanin je u spomenutom intervjuu eksplicitno rekla da je Davidova smrt vrlo brutalna. Mi se vrlo dobro sjećamo Vaših komentara kako u slučaju Davidovog stradanja nema elemenata krivičnog djela i kako ne postoje ni najmanje indicije da je David ubijen.

Vi niste bili prisutni na skandaloznoj policijskoj konferenciji za medije od 26. marta 2018. godine, ali jasno je svima da bez Vaše dozvole, kao ministra, ista ta konferencija sasvim sigurno ne bi mogla biti održana. Podsjetit ćemo Vas da tada nisu izneseni određeni stavovi, kako Vi kažete. Tom prilikom je zaključeno sljedeće: Kriminalistička verzija jasno ukazuje da se radi o zadesnoj smrti. Time je slučaj, bar što se policije tiče, ekspresno zaključen. Također, spomenuta konferencija ima obilježja i krivičnog djela, budući da je na njoj učestvovao obducent koji je iznosio detalje iz obdukcionog zapisnika, a zakon jasno kaže da se ti podaci dostavljaju isključivo Tužilaštvu i niko nema pravo da ih bez odobrenja Tužilaštva iznosi u javnost (tužilac Lepir je pred Anketnim odborom NSRS rekao da obducent dr. Karan nije imao odobrenje da to radi).

Što se tiče Vašeg uplitanja u rad Tužilaštva, podsjetit ćemo Vas i na riječi tužioca Lepira iz intervjua datog Alternativnoj televiziji od 5. jula 2018. godine, a na koji se i sami pozivate. Gospodin Lepir rekao je sljedeće: "Imao sam kontakt s ministrom koji me zamolio da proučim materijal i da vidimo može li se donijeti tu ubrzan postupak, odnosno naredba o neprovođenju istrage."

  • Dragan Lukač
    Dragan Lukač Foto: Arhiv

Ove riječi jasno ukazuju na činjenicu da je Vama bilo u interesu da se čim prije stavi tačka na slučaj i to upravo na onaj način koji je predstavljen javnosti na pomenutoj skandaloznoj konferenciji za medije. Također, advokat Zora Nikodinović-Dobričanin je u spomenutom intervjuu izjavila kako je njoj glavni tužilac gospodin Lepir rekao da je policija htjela da slučaj zatvori što prije i da je to njemu bilo vrlo sumnjivo. Podsjetit ćemo Vas i na Vaše riječi pred NSRS od 10. maja 2018. godine gdje Vi kažete sljedeće, a koje su u suprotnosti sa izjavom tužioca Lepira: "Tačno je da smo pričali…rekao sam da bi dobro bilo da Tužilaštvo iznese neke činjenice što prije u javnosti koje može da iznes. Ne pada mi na pamet da se miješam u njihov rad, niti sam se miješao kad u njihov rad, niti imam namjeru to da radim."

Sada bismo Vas podsjetili na još neke činjenice, a koje niste spomenuli u Vašem obraćanju gospodinu Feragetu. Smatramo skandaloznom Vašu izjavu na navodno izgubljene Davidove gaće kada sve Vi, a na pitanje novinarke kako je moguće da nestanu gaće, izjavili: "Da li ste Vi ikada išta u životu izgubili?" Poštovani ministre, mi vjerujemo da Vi vrlo dobro znate da Davidove gaće nisu izgubljene, već da su, a po priznanju dvojice krim-tehničara iz policije, svjesno bačene.

Ministre, Vi ste nakon pronalaska Davidovog tijela izjavili kako je smrt nastupila utapanjem i da ne postoje ni najmanje indicije da se radi o ubistvu. Zašto ste se Vi, ministre, uplitali u istragu i oglašavali o uzroku smrti? To nije Vaš posao. Podsjetit ćemo Vas, da Vi nemate ovlaštenja da komentirate istrage krivičnih slučajeva dok istrage traju. Ministre, na taj način činite krivično djelo ometanja istrage.

Na kraju, pitamo Vas sljedeće: Ako gospodin Feraget radi po nalogu Sarajeva s ciljem urušavanja institucija RS, po čijem onda nalogu radi gospođa Nikodinović-Dobričanin i koji je njen cilj?

Poštovani ministre, vi niste institucija. Vi treba da ste sluga ovom narodu. To je i izvorno značenje riječi ministar. Grupa "Pravda za Davida" se ne bori protiv institucija. Mi se borimo protiv pojedinaca iz tih institucija koji ozbiljno narušavaju njihov ugled. Na taj način se borimo za jače institucije, a time i jaču Republiku Srpsku.

Poštovani ministre, pozivamo Vas po ko zna koji put, da učinite sve da se otkrije istina o ubistvu Davida Dragičevića i da prestane progon, maltretiranje i satanizacija, kako Davidovih roditelja tako i ljudi koji im pružaju podršku svih ovih mjeseci - stoji u saopćenju grupe "Pravda za davida".

NA VRH