SREBRENICA

Na državnim i međunarodnim takmičenjima osvojila 70 medalja

Karateom se počela baviti od sedme godine i nosilac je plavog pojasa drugi red, a savladala je svu tehniku za polaganje crnog pojasa

Mejrema Peštalić s osvojenim medaljama

Piše: S. SMAJLOVIĆ

25.1.2019

Učenica sedmog razreda „Prve osnovne škole“ u Srebrenici Mejrema Peštalić (12), kćerka glavnog srebreničkog imama Damira ef. Peštalića, jedna je od najboljih sportistkinja srebreničke općine, a među prvima je i u svom Karate klubu „Želja ipon“, gdje redovno trenira, punih sedam godina.

Razna takmičenja

Nosilac je plavog pojasa drugog reda, a savladala je sve tehničke vještine za polaganje crnog pojasa, koji će dobiti kada napuni 15 godina. Državna prvakinja je u kate timu koji, osim nje, čine njene klupske kolegice Kristina Stanojević, Andreja Janković i Sonja Ubiparipović.

Na prošlogodišnjem balkanskom prvenstvu osvojila je zlatnu i bronzanu medalju i postala balkanski prvak u svojoj kategoriji. Tu su zlatne, srebrene i bronzane medalje s državnog, entitetskog i regionalnog takmičenja. Mejreminu sobu krasi 70 raznih medalja.

Uporan rad    

U sedmoj godini se počela baviti karateom i nije se nadala da će zavoljeti ovaj sport i za kratko vrijeme osvojiti toliko medalja. Pored njene volje i upornog rada, za sve medalje, svakako, kaže, zasluge pripadaju trenerici Kristini Milošević i njenim roditeljima.

Sportisti bez podrške

Mejremin otac Damir ef. Peštalić, koji se aktivno bavi sportom, kaže da lokalna zajednica u Srebrenici skoro nikako ne vodi brigu o sportu i vrhunskim sportistima ove općine. Kada sportisti trebaju otići na neko takmičenje, javljaju se problemi  finansiranja njihovog odlaska. I kada se vrate s medaljama, niko na to ne obraća pažnju. Ističe pomoć Srebreničanina Muradifa Pašagića, biznismena iz Slovačke, koji redovno pomaže sve sportske klubove ove općine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.