ALARMANTNO Zabranjene posjete pacijentima

U Prijedoru povećan broj oboljelih od respiratornih infekcija

M.Z.
25.01.2019 12:13

Zabranjene posjete zbog gripe

Foto: D. Stojnić

Zbog povećene frekvencije pacijenata s virusnim respiratornim infekcijama, na odjelima pulmologije, infektivne, te dječijem i internom odjelu do daljneg je zabranjena posjeta pacijentima u bolnici "Dr. Mladen Stojanović" u Prijedoru.

Potvrdio je ovo doktor Mirko Sovilj, direktor bolnice, i dodao "da su posjetu zabranili kako bi zaštitili pacijente". 

- Svaka posjeta sa sobom donosi potencijalni virus koji se prenosi na pacijenta i time ugrožava njegovo zdravstveno stanje, nastavak liječenja, ali i oporavak - rekao je doktor Sovilj. 

 Trenutno ne postoji tačna evidencija oboljelih od virusnih respiratornih infekcija na području Prijedora jer se stanje mijenja iz sata u sat.

- Na dnevnom nivou o broju oboljelih obavještavamo Institut za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci – kazao je dr. Sovilj i dodao da ima i težih slučajeva.

Inače, do 21 januara Domovi zdravlja u RS prijavili su 3.351 slučaj akutnih respiratornih infekcija dok je oboljenja sličnih gripi registrirano 1.500.

U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 48 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koja je zahtijevala hospitalizaciju, i to 37 slučajeva u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci, šest slučajeva u bolnici u Prijedoru, tri u Foči, jedan u Nevesinju i jedan u Trebinju - saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Tagovi

Prijedor Gripa
NA VRH