CRNI GUBER

Konzumiranje ljekovitih voda uz stručni medicinski tim

Od anemije lani izliječeno 60 pacijenata

Detalj s izvora Mali i Veliki Guber: Posjetioci piju vodu i nose je u kanisterima. S. Smajlović

Piše: S. SMAJLOVIĆ

27.1.2019

Svake subote, od početka marta do kraja godine, u srebreničkom Domu zdravlja, uz prisustvo stručnog medicinskog tima koji čine doktori Almir Pašahić, Radomir Pavlović i medicinar Suljo Čakanović, pacijenti će moći konzumirati sve ljekovite izvore Crnog Gubera u Srebrenici. 

Pripreme za liječenje

Stručni medicinski tim tokom zime je na raspolaganju pacijentima koji se žele liječiti Guberovim vodama. Prikupljat će se podaci o zainteresiranim pacijentima, njihovoj dijagnozi, kako bi u martu počelo liječenje.

Član stručnog medicinskog tima Suljo Čakanović kaže da je ovaj projekt izuzetno važan zato što mnogi ljudi posjećuju izvorišta Guber, piju vodu i nose je u kanisterima te konzumiraju bez upute ljekara, što može izazvati neke neželjene posljedice. Stoga im ovaj tim, koji podržava Općina Srebrenica, stoji na raspolaganju.

Dosta zainteresiranih

- U eksperimentalnom procesu liječenja, prošle je godine ovaj medicinski tim uspješno od anemije izliječio 60 pacijenata, što su potvrdili laboratorijski nalazi. Zainteresiranih je bilo daleko više, ali zbog udaljenosti od medicinskog tima i izvora nisu se mogli podvrgnuti liječenju - kazao nam je Čakanović.

Novina u liječenju

Osim ustaljenog liječenja malokrvnosti, pacijenti će se ove godine moći liječiti i drugim Guberovim vodama, kao što su tzv. očna voda, voda za sinuse i kožna voda, a sve to uz ljekarsku kontrolu. Novina je i to što će se analiza Guberovih voda vršiti u laboratoriju Tehnološkog fakulteta u Zvorniku, a pacijenti sve nalaze mogu izvaditi u savremenom laboratoriju Doma zdravlja u Srebrenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.