REPUBLIKA SRPSKA

Zbog gripe zabranjene posjete

Svaka posjeta sa sobom donosi potencijalni virus koji se prenosi na pacijenta i time ugrožava njegovo zdravstveno stanje te nastavak liječenja

Bolnica u Prijedoru: Od jučer zabranjene posjete. D. Stojnić

Piše: M.Zg.

26.1.2019

Zbog povećane frekvencije pacijenata s virusnim respiratornim infekcijama na infektivnom, dječijem, internom i odjeljenju pulmologije od jučer je do daljnjeg zabranjena posjeta pacijentima koji se nalaze na liječenju u Opštoj bolnici „Dr. Mladen Stojanović“ u Prijedoru. Potvrdio je ovo doktor Mirko Sovilj, direktor bolnice, i dodao da su posjetu zabranili kako bi zaštitili pacijente. 

- Posjeta je zabranjena i zbog povećanog prijema pacijenata s respiratornim infekcijama. Svaka posjeta sa sobom donosi potencijalni virus koji se prenosi na pacijenta i time ugrožava njegovo zdravstveno stanje, nastavak liječenja, ali i oporavak - rekao je doktor Sovilj.

 Trenutno ne postoji tačna evidencija oboljelih od virusnih respiratornih infekcija na području Prijedora, jer se stanje mijenja iz sata u sat.

- Na dnevnom nivou o broju oboljelih obavještavamo Institut za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci – kazao je dr. Sovilj i dodao da ima i težih slučajeva.

Inače, do 21. januara domovi zdravlja u RS Institutu za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci prijavili su 3.351 slučaj akutnih respiratornih infekcija dok je oboljenja sličnih gripi registrirano 1.500.

U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 48 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koja je zahtijevala hospitalizaciju i to 37 slučajeva u Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjoj Luci, šest slučajeva u bolnici u Prijedoru, tri u Foči, jedan u Nevesinju i jedan u Trebinju, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.