ZANIMLJIVO

Bosanska Gradiška: Izlet na savskom otoku na - 5 stepeni

Ne pamti se kada se pojavljivao u ovo doba godine

Roštiljanje na savskom otoku. B. G.

B. G.

26.1.2019

Strahinja Vujanović, strastveni zaljubljenik u prirodu i rijeku Savu, poznat je po tome što većinu ljetnih dana provodi na savskom otoku koji se "pojavljuje" više puta godišnje.  

Vujanović tokom ljeta na otoku koji za vrijeme nižeg vodostaja poprima dimenzije nogometnog igrališta organizira kupanje te razne sportove poput odbojke na pijesku i vaterpola. I sve to, naravno, uz muziku i roštilj.

I ovih hladnih zimskih dana Vujanović ne može bez otoka. S grupom svojih prijatelja organizirao je roštiljanje na minus pet stepeni i na taj način pokazao mladima da je boravak u prirodi uvijek zanimljiv.

- Zašto na trenutak ne pobjeći iz zadimljenih kafića, buke i svakodnevice. Nismo sami, tu su i ptice u velikom broju, pogotovo labudovi - rekao je Vujanović.

Inače, savski otok je fenomen ove zime. Ne pamti se kada pojavljivao u ovo doba godine tokom kojeg su zbog snijega obično visoki vodostaji i česte poplave. Poluotok na Savi, koji je u neposrednoj blizini mosta, pojavljuje se kada je nivo vode oko 80 cm. 

Trenutni vodostaj je 28 cm, što znači da je najviši vrh otoka premašio čak pola metra. Sasvim dovoljno za mlade ljude da se relaksiraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.