OPTUŽNICA

Slavica isplanirala vješanje suprugove ljubavnice: Učini to u nedjelju, tad u njenom selu ima manje policije

Jovanović sumnjala da je njen suprug Simo vara pa je u septembru 2016. prikrivenom istražitelju nudila novac za ubistvo Rade Ilić

Policija uhapsila ljubomornu ženu. Ilustracija

B. C.

26.1.2019

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Bijeljini potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina protiv Slavice Jovanović, nastanjene u Čičevcima - Kodžlje, općina Srebrenica, zbog podstrekavanja na ubistvo Ilić Rade iz Pusmulića. Na svu sreću, policija je osujetila Slavicin pakleni plan.  

Prema navodima iz optužnice, Slavica je od juna do septembra 2016. godine u Srebrenici, sumnjajući da su njen suprug Simo Jovanović i Rada Ilić u ljubavnoj vezi, u više navrata od Mladena Janjića iz Srebrenice zatražila da joj pronađe nekoga ko bi, uz obećanu nagradu od 2.000 KM, ubio Radu. 

Janjiću je dala svoj broj telefona 066/361-770 i lozinku za poziv “kupovina ili popravka televizora” radi neposrednog kontakta s osobom koja bi izvršila ubistvo.

Nakon toga je, vjerujući da se radi o osobi koja je spremna izvršiti ubistvo, 28. jula 2016. godine stupila u kontakt s prikrivenim istražiteljem PI – 600/16. Dan kasnije našla se s njim u Srebrenici i uručila mu cedulju s imenom, godinom rođenja i brojem telefona Rade Ilić, zatraživši da je objesi u nedjelju, jer tada na području gdje Rada živi “ima manje policije”.

Dana 22. avgusta 2016. godine od njoj poznate osobe, koju je, također, nagovarala na ovo djelo, pokušala je saznati detalje o navedenoj ljubavnoj vezi, rekavši mu:

- Čuješ, da je likvidiraš, da je nestane, da je likvidiraš.

To je ova osoba odbila, pa je u telefonskom kontaktu s PI-600/16 dana 31. avgusta 2016. godine u 17.14 sati i 1. septembra 2016. u 9.23 sata tražila da se “to” završi što prije i da on ne odustaje, a da će obećanu nagradu isplatiti po izvršenom ubistvu, navedeno je u optužnici.

Kako je s prikrivenim istražiteljem o konačnom iznosu nagrade trebalo da se naknadno dogovori, Slavicu Jovanović su 2. septembra 2016. uhapsili pripadnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina.

U optužnici se navodi da je optužena drugog s umišljajem podstrekavala na izvršenje krivičnog djela te joj se po zakonu može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža. 

Krivično djelo, nasreću, nije ni pokušano.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.