MEĐUNARODNI DAN

Srebrenica: Sjećanje na oslobađanje koncentracionog logora

Porodice žrtava genocida, svjedoci negiranja zločina, pa čak i otvorenog glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca

S. SMAJLOVIĆ

27.1.2019

S projekcije filma u Potočarima - Avaz
S projekcije filma u Potočarima - Avaz
S projekcije filma u Potočarima - Avaz
S projekcije filma u Potočarima - Avaz
S projekcije filma u Potočarima - Avaz
+1

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, dana oslobađanja najvećeg koncentracionog logora "Auschwitz-Birkenau" 1945. godine, u SENSE Dokumentacionom centru Memorijalnog centra (MC) Srebrenica-Potočari upriličeno je emitiranje dokumentarnog filma "Auschwitz", koji govori o stradanjima Jevreja i drugih žrtava nacističkih progona.

Solidarnost sa žrtvama

- Sjećanja na žrtve holokausta predstavlja civilizacijsku obavezu. Pijetet i solidarnost sa žrtvama te osuda zločinaca i njihovih ideologija predstavlja jedini moralno ispravan stav. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena šta se dogodi kada sile zla nadvladaju - kazao je Nisvet Mujanović, predsjednik Upravnog odbora MC-a.

Dodao je da su brojna udruženja koja okupljaju preživjele i čuvaju sjećanje na žrtve holokausta digla glas u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici te pružaju podršku očuvanju istine o srebreničkom genocidu. 

U srebreničkim udruženjima majki smatraju da, uprkos presudama međunarodnih sudova, kojima je utvrđena istina o zločinima, a zločinci osuđeni, nažalost, još postoje aktivne revizionističke tendencije koje vrijeđaju žrtve i pobijaju istinu. 

Negiranje genocida

Porodice žrtava srebreničkog genocida svjedoci su negiranja zločina, pa čak i otvorenog glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca. Tužno je što to dolazi od pojedinih zvaničnika. Najavljuju se neke komisije, protivne okviru međunarodnog prava i presudama najviših međunarodnih institucija pravde.

Evropa ništa o zločinima nije naučila

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kaže da je potrebno jedinstvo svih civilizacijskih snaga za efikasno suprotstavljanje revizionističkim nasrtajima. Snaga dobra mora biti jača od sile zla. Nažalost, Evropa od holokausta i genocida u Srebrenici ništa nije naučila, jer su muslimani i Jevreji u njoj manjina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.