MIŠLJENJA

Govedarica: RS je čamac koji nema gdje zavezati uže, osim na brod koji se zove Srbija

Predsjednik SDS-a istakao da treba spustiti loptu na zemlju kako bi se izabrala vlast u svim kantonima

Vukota Govedarica. Arhiva

Srna

2.2.2019

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, rekao je da u RS trenutno postoje identični politički stavovi u vezi sa članstvom BiH u NATO i da ne vidi mogućnost da bilo koja parlamentarna stranka iz RS prihvati ubrzani put prema ovoj vojnoj organizaciji.

On je poručio da RS i srpski narod nemaju šta raditi u NATO savezu i da će slijediti sve poteze Srbije i zajedno s njom donositi odluke o daljnjem kretanju. 

- RS je čamac koji nema gdje zavezati uže, osim na brod koji se zove Srbija - rekao je Govedarica novinarima u Doboju i dodao da Bošnjaci i Hrvati imaju intenciju da se politički integriraju u NATO, jer su Hrvatska i Turska njene članice.

Govedarica tvrdi da SDS nikada nije mijenjao svoj stav o NATO integracijama za razliku od SNSD-a. 

Komentirajući prijedlog Izvršnog komiteta SNSD-a strankama iz RS u parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za RS, Govedarica je rekao da je političkoj platformi SDS-a iz 2018. godine definirano da je potreban usaglašen stav i djelovanje sa političkim organizacijama koje gledaju RS i BiH realnim očima iz prizme RS i izražena spremnost na razgovore bez prejudiciranja kakvi će biti rezultati.

Govedarica je poručio da je stav SDS-a da se što prije izabere novi saziv Vijeća ministara te da predsedavajući treba biti Srbin iz RS. 

- Bio sam u pravu kada sam rekao da SDA mali problem želi riješiti tako što pravi veliki - rekao je Govedarica i poručio da politički akteri trebaju "spustiti loptu".

Komentirajući političku blokadu u Federaciji BiH, Govedarica smatra da su potezi SDA zabrinjavajući.  

- Treba spustiti loptu na zemlju kako bi se izabrala vlast u svim kantonima. Treba se definirati pozicija izabranih predstavnika u Domu naroda Federalnog parlamenta, da se izabere i Vijeće ministara i Dom naroda Parlamenta BiH kako bi profunkcionirala vlast i počela se baviti problemima građana - naveo je Govedarica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.