REPUBLIKA SRPSKA

Nove žrtve gripe: Za tri dana preminulo 10 pacijenata

Radi se o osobama koje su bile teški hronični bolesnici

Avaz.ba

4.2.2019

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da je u periodu od 1. do 3. februara deset pacijenata preminulo od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je pet, dok su bolnice u Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju, te Psihijatrijska bolnica u Sokocu prijavile po jednog preminulog pacijenta. 

Radi se o osobama koje su bile teški hronični bolesnici, sa više komorbiditeta, a većina je već prethodno bila hospitalizirana zbog liječenja osnovnih bolesti.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije. 

U toku je prikupljanje podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za izvještaj za petu nedjelju koji će javnosti biti dostupan sutra.

Iz Instituta još jednom podsjećaju građane da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo te da prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.