TREBINJE Turistički objekt ostvario veliki uspjeh

”Hercegovačka kuća” od marta i u Banjoj Luci

Pomogli lokalnim poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode

P. MUCOVIĆ
09.02.2019 21:34

Veselin Dutina u ”Hercegovačkoj kući” u Trebinju

„Hercegovačka kuća“ koja je prije godinu i po otvorena u samom centru Trebinja sve je popularnija među turistima, koji u ovaj grad dolaze sa svih strana svijeta.

 Brojni kooperanti

Prema riječima Veselina Dutine, direktora Agrarnog fonda Trebinje, u čijem sastavu posluje „Hercegovačka kuća“, za godinu i po postojanja ostvarila je prihod od približno 300.000 KM.

- U početku je bilo samo 20 kooperanata, a sada se u ovom objektu trenutno nalaze proizvodi od više od 80 poljoprivrednih proizvođača s područja Istočne Hercegovine, a proširili smo i ponudu, pa u ovoj trgovini posjetioci trenutno mogu da pronađu više od 500 različitih vrsta proizvoda - pojasnio je Dutina.

Dodao je da su otvaranjem „Hercegovačke kuće“ pomogli lokalnim poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode.

- U njoj se prodaju određene vrste proizvoda kao što su med, sir, pršut, vina, čajevi, džemovi, ajvar, domaća prirodna kozmetika, sokovi, likeri, rakija i tako dalje, dakle sve ono što se proizvodi ovdje na teritoriji Trebinja - istakao je Dutina.

On kaže da se, osim proizvoda iz Trebinja, na policama „Hercegovačke kuće“ već mogu pronaći i domaći proizvodi iz ostalih istočnohercegovačkih općina, a „Hercegovačku kuću“ uskoro bi trebala dobiti i Banja Luka. Adaptacija prostora u starom zanatskom centru već je počela, a prostor za korištenje je besplatno ustupila banjalučka lokalna vlast.

Adaptacija prostora

- Oni su prostor dali na korištenje Centru za gazdovanje selom. Bit će urađena adaptacija prostora, a mi ćemo vršiti opremanje i taj će objekt potpuno identično izgledati kao objekt u Trebinju. Namjerno smo to uradili iz razloga toga da budemo prepoznatljivi, a objekat u Banjoj Luci bi trebao biti otvoren u martu - naglasio je Dutina.

Vjerni kupci

Plaće zaposlenih u „Hercegovačkoj kući“ u potpunosti se pokrivaju od prihoda koje ovaj objekt ostvaruje. Najvjerniji kupci uglavnom su iz Srbije, a domaće hercegovačke proizvode rado kupuju i posjetioci iz Turske, Kine, Bugarske, Španije i Norveške.

NA VRH