ALARMANTNO Posljedice teških akutnih respiratornih infekcija

U Republici Srpskoj 37 osoba umrlo od gripe

Zbrinjavaju najosjetljivije kategorije, trudnice, porodilje i djeca

Fena
11.02.2019 18:50

RS: Povećan broj umrlih od gripe

Foto: Ilustracija

U RS su još četiri pacijenta umrla od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija, time se ukupan broj od 21. januara povećao na 37. 

Novi slučajevi smrti od posljedica gripe prijavile su banjalučka bolnica te u Bijeljini, Zvorniku i Bosanskoj Gradišci.

Radi se o osobama srednje i starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima, koje nisu bile vakcinisane, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Još jednom podsjećaju građane da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem žive i rade te da prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.

Zbog povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija u tri klinike Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjoj Luci, u kojima se zbrinjavaju najosjetljivije kategorije, trudnice, porodilje i djeca, iz preventivnih razloga zabranjene su posjete.

Do te mjere je došlo nakon konsultacija menadžmenta tog medicinskog centra i načelnika klinika u kojima su zabranjene posjete - Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Klinike za dječije bolesti i Tima za intrahospitalne infekcije UKC-a RS.

Tagovi

Gripa RS
NA VRH