RADOVI Bit će zasijano oko 32.585 hektara obradivog zemljišta

Za proljetnu sjetvu u Semberiji neophodno 40 miliona KM

LJ. LJ.
18.02.2019 06:54

Ima dovoljno sjemenskog materijala

Foto: Arhiva

U Semberiji će ovog proljeća, prema planu proljetne sjetve, biti zasijano oko 32.585 hektara obradivog zemljišta, što je za 16 posto više u odnosu na prošlu godinu. Razlog za to je sasvim praktičan, kaže Jelica Radičić, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina, jer je manje površina zasijano u prošlogodišnjoj jesenjoj sjetvi. 

- Kukuruz je tradicionalno najrasprostranjenija poljoprivredna kultura u Semberiji i bit će zasijan na 26.365 hektara. Soja će biti zasijana na 530 hektara, suncokret na 100 hektara, duhan na 400 hektara, krmno bilje na 1.300 hektara i povrće na 3.890 hektara. Prema našim saznanjima, ima dovoljno sjemenskog materijala i vještačkih đubriva koja će se koristiti u proljetnoj sjetvi. Okvirno, za repromaterijal poljoprivrednici će morati obezbijediti oko 40 miliona KM - kaže Radičić.

Što se tiče novog Pravilnika o podsticajima za poljoprivredne proizvođače, on još nije objavljen. Očekuje se da će početkom marta poljoprivredni proizvođači ipak znati na koje olakšice mogu računati tokom ove godine.

Tagovi

Semberija Sjetva
NA VRH