RADOVI

Za proljetnu sjetvu u Semberiji neophodno 40 miliona KM

Ima dovoljno sjemenskog materijala. Arhiva

Piše: LJ. LJ.

18.2.2019

U Semberiji će ovog proljeća, prema planu proljetne sjetve, biti zasijano oko 32.585 hektara obradivog zemljišta, što je za 16 posto više u odnosu na prošlu godinu. Razlog za to je sasvim praktičan, kaže Jelica Radičić, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina, jer je manje površina zasijano u prošlogodišnjoj jesenjoj sjetvi. 

- Kukuruz je tradicionalno najrasprostranjenija poljoprivredna kultura u Semberiji i bit će zasijan na 26.365 hektara. Soja će biti zasijana na 530 hektara, suncokret na 100 hektara, duhan na 400 hektara, krmno bilje na 1.300 hektara i povrće na 3.890 hektara. Prema našim saznanjima, ima dovoljno sjemenskog materijala i vještačkih đubriva koja će se koristiti u proljetnoj sjetvi. Okvirno, za repromaterijal poljoprivrednici će morati obezbijediti oko 40 miliona KM - kaže Radičić.

Što se tiče novog Pravilnika o podsticajima za poljoprivredne proizvođače, on još nije objavljen. Očekuje se da će početkom marta poljoprivredni proizvođači ipak znati na koje olakšice mogu računati tokom ove godine.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.