BOSANSKA GRADIŠKA Majstorluk Miroslava Sačeka iz Bok Jankovca

Od dječijeg bicikla i starog motora napravio cirkular

Vlasnik ove mašine tvrdi da je moguće rezati i dužu građu za što koristi nastavak, a napravio je i specijalnu jednoosovinsku prikolicu za privlačenje trupaca

B. GRGIĆ
18.02.2019 06:54

Miroslav Saček pored stroja koji je sam sastavio

Foto: B. Grgić

Miroslav Saček, 60-godišnjak iz bosanskogradiškog sela Bok Jankovac sam je konstruirao mobilni cirkular za rezanje građe i dasaka.  

 Podizanje trupaca

Ništa neobično, reklo bi se na prvi pogled, da nije riječ o jednostavnom stroju s kojim radi samo jedan čovjek. Na kamionetu Ford napravio je ležište za cirkular ili bansek, kako se još naziva, a tu je i dizalica na akumulator iz vozila, koja služi za podizanje trupaca. Sve je jednostavno, praktično i sačinjeno od najmanje mogućeg materijala.

- Pogon sam dobio od točkova dječijeg bicikla, koji snagu dobivaju od 'Hondinog' motora sa skutera. Sve ostalo sam napravio sam, naravno uz testere koje kupujem u prodavnicama. Stroj je sklopiv i pomoću dizalice se spušta na zemljište i podiže na kamiončić - rekao je Saček.

Vlasnik ove mašine tvrdi da je moguće rezati i dužu građu za što koristi nastavak, a napravio je i specijalnu jednoosovinsku prikolicu za privlačenje trupaca. Na prvom rezanju u selu Bok Jankovac pokretni bansek dobio je maksimalne ocjene, a daske i građa su, po običaju, zalivene šljivovicom i rakijom.

Komšije nadgledaju

Zadatak da nadgledaju probno rezanje i daju primjedbe ili pohvale pripale su Sačekovim komšijima Zoranu i Miodragu Račiću, koji su slijeganjem ramena potvrdili da je probno rezanje više nego uspješno.

 Malo troši 

Mašina za rezanje trupaca radi tiho, gotovo nečujno, milimetarski precizno i uz mali utrošak benzina. Pokazala se odličnom u rezanju dasaka, gredica i trupaca dužine do četiri metra.

NA VRH