BOSANSKI NOVI

Stazama Branka Ćopića trčat će 43 takmičara iz 10 zemalja

Prijavili se maratonci iz Amerike, Švedske, Norveške, Japana, Engleske, Njemačke…

Učesnici će trčati tri različite trke (Foto: Arhiv)

M. ZGONJANIN

22.2.2019

Za ovogodišnji sedmi maraton “Stazama Branka Ćopića“ koji će biti održan 25. maja do sada su, prema riječima organizatora, Atletskog kluba “Sloboda” iz Bosanskog Novog, prijavljena 43 takmičara iz deset zemalja.

Trka za građane  

- Sinoć (preksinoć op. a.) nam se prijavio i jedan Amerikanac, a prijave za maraton su već stigle iz Švedske, Norveške, Engleske, Japana, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH - kaže Srđan Bašić, predsjednik “Slobode”.

Pojašnjava da se na prvom i najstarijem maratonu u BiH trče tri trke, “Fun run”, odnosno trka za građane u dužini od pet kilometara, potom polumaraton 21 kilometar i maraton u kojem treba istrčati stazu dugu 42 kilometra i 195 metara.

Velik uspon

- Maraton će se trčati od Hašana, rodnog mjesta Branka Ćopića, pa do Bosanskog Novog. Uz trčanje treba svladati i 660 metara uspona, tako da je riječ o kondiciono zahtjevnom maratonu - kaže Bašić i dodaje da je prošle godine u tri trke na maratonu bilo oko 500 takmičara iz 15 zemalja svijeta, a godinu ranije ovdje su bili  maratonci s pet kontinenata.

Prijave do 20. maja  

Maraton “Stazama Branka Ćopića” i ove godine podržala je Općina Bosanski Novi. Maraton je od prije četiri godine upisan u kalendar Evropske atletske federacije (EAA). Prijave za maraton traju do 20. maja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.