RATNI ZLOČINCI Osuđenik na doživotni zatvor

Stojanović: Nije donesena odluka o privremenom puštanju Mladića na slobodu

Požalio se na loše zdravstveno stanje te naglasio da mu je u njegovim godinama važno da prisustvuje godišnjici i spomenu najmilijih

Fena
21.02.2019 13:24

Ratko Mladić

Foto: Arhiv

Jedan od advokata bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića je u razgovoru za agencije kazao da nije donesena odluka o njegovom privremenom puštanju iz pritvorske jedinice zbog obilježavanja godišnjice smrti njegove kćerke. 

Prema pisanju medija, Mladić bi mogao biti pušten da obilježi godišnjicu smrti kćerke krajem marta, no jedan od njegovih branilaca Miodrag Stojanović je rekao da je taj članak na bazi programa mogućnosti i želja. 

- Nema nikakva odluka. Mi tražimo našim podneskom takvu mogućnost. To je nastavak one inicijative koju smo dobili u pogledu dobivenih garancija vlada Republike Srpske i Srbije, a hoće li to biti odlučeno tako ili ne, u ovom trenutku je apsolutno rano bilo šta reći - kazao je Stojanović za agencije. 

Portparol Mehanizama za međunarodne krivične sudove (MMKS) Helena Egleston (Eggleston) je, također, navela da nikakva odluka nije donesena i da se ne može špekulirati o ishodu.

- Ta odluka još nije donesena. Uz činjenicu da Vijeće još razmatra ovaj zahtjev odbrane za privremeno puštanje Mladića na slobodu, strane u postupku još podnose svoje pisane argumente po ovom pitanju - istakla je Egleston.

Na statusnoj konferenciji održanoj početkom ove sedmice u MMKS-u, Mladić se požalio na loše zdravstveno stanje te naglasio da mu je u njegovim godinama važno da prisustvuje godišnjici i spomenu najmilijih.

- Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena sa 23 godine - rekao je tada Mladić, dodavši i da nije bio na počivalištima svoje majke i brata niti se oprostio s njima.

Advokat Stojanović je potvrdio da ima informaciju kako je donesena odluka povodom Mladićevog javljanja u live emisiju iz pritvorske jedinice u novembru prošle godine.

- Odluka se odnosila na određena ograničenja njegovih komunikacija i on u ovom trenutku još, da kažem, izdržava to ograničenje i nadzor nad komunikacijama koje ima. To je proširena istraga i na osoblje koje je bilo dužno da nadzire te komunikacije. Otvorio se problem i u pritvorskoj jedinici ljudima koji rade - istakao je Stojanović.

Ured registrara MMKS-a je u novembru prošle godine naredio slušanje Mladićevih poziva nakon što se telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske TV Happy.

- Nadgledanje i slušanje pritvorenikovih skorijih, prethodnih i budućih neprivilegiranih telefonskih razgovora u određenom vremenskom periodu je potrebno kako bi se osigurali sigurnost i red u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda (UN), te je u interesu provođenja pravde - navedeno je u odluci Ureda registrara.

Prema toj odluci od 16. novembra, komandantu pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda je naređeno da sluša i rezimira Mladićeve neprivilegirane razgovore u proteklih sedam dana, uključujući i one od 16. novembra, kao i razgovore koje će napraviti u narednih 30 dana.

Također je navedeno da Ured registrara nije prethodno odobrio Mladiću da koristi prostorije za komuniciranje u pritvorskoj jedinici kako bi kontaktirao medije, te da postoji vjerovatnoća da je on prekršio pritvorska pravila.

Mladić se 16. novembra u emisiji obratio gostima – Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.

Komentari

NA VRH