POZITIVNI PRIMJERI

„Aluminin“ vrtić brine o 150 djece radnika

Radnici su rasterećeni jer kada krenu na posao, povedu djecu i onda na kraju radnog vremena zajedno s njima idu kući. Od 2015. godine svim zaposlenima koji stupe u brak ili dobiju dijete isplaćuju novčane naknade

Vrtić „Neven“ otvoren 2017. godine, a mogu ga, osim djece radnika, pohađati i druga djeca

Z. KULJIĆ

22.2.2019

Zvornička „Alumina“ je jedina fabrika u RS, a vjerovatno i u BiH koja u svom sastavu ima vrtić za djecu radnika. Također, od 2015. godine svim zaposlenima koji stupe u brak ili dobiju dijete isplaćuje novčane naknade. 

Važnost porodice

Prema podacima Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva, kompanija „Alumina“ je od 2015. godine do početka februara ove godine isplatila novčani podsticaj za stupanje u brak za 73 radnika, odnosno po 300 KM, te za 129 djece po 400 KM. Predsjednik ove organizacije Radenko Smiljanić kaže da su porodica i natalitet stub svakog društva i države i zato ih treba podržati i podsticati koliko je god to moguće, što je najbolji pokazatelj koliko su društveno odgovorni.

U Kompaniji „Alumina“ je trećina zaposlenih mlađa od 35 godina, a u porodicama radnika ove fabrike ima 405 djece uzrasta do sedam godina. Stoga se i Uprava ove kompanije angažirala te su 2017. godine otvorili i vrtić „Neven“, koji ispunjava sve pedagoške standarde, te ga pohađaju djeca radnika, ali i druga djeca koja su iskazala tu želju.

U kompaniji „Alumina” iz Zvornika kažu da u vrtić u sklopu ove fabrike ide oko 150 djece, te da su na ovu ideju došli upravo zato što imaju veliki broj mlade radne snage koja ima djecu.

 Veća produktivnost

 - Radnici su rasterećeniji, jer kada krenu na posao, povedu djecu, koja budu u vrtiću do kraja radnog vremena i onda zajedno s njima idu kući. Primijetili smo i da je produktivnost radnika povećana otkako u sklopu fabrike imamo obdanište – istakli su u „Alumini“.

 33 posto radnika „Alumine“ je mlađe od 35 godina 

405 djece do sedam godina ima u porodicama ove fabrike  

73 radnika dobila novčane podsticaje za stupanje u brak  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.