PRIJEDOR

U nekoliko dana sedam požara na otvorenom

Vatra se može nekontrolirano prenijeti na veću površinu i onda imamo požar velikih razmjera, gdje mogu biti ugroženi objekti, šuma, ali i kuće i ljudi, kaže Miljuš

Iako se radi o požaru u kojem je gorjelo nisko rastinje, vatrogasci mu pristupaju ozbiljno (Foto: D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

23.2.2019

Prijedorski vatrogasci u samo nekoliko februarskih dana gasili su čak sedam požara na otvorenom. Radi se o požarima u kojima je gorjelo nisko rastinje, a čiji je uzrok u svim slučajevima ljudski nemar. 

 Posebno opasno

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice (TVJ) Prijedor uputili su apel građanima da budu izuzetno oprezni prilikom paljenja korova. Posljedice, kako ističe Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor, ponekad mogu biti kobne. A posebno opasno može biti to da neko zapali korov i jednostavno ode.

 - U takvim slučajevima vatra se može nekontrolirano prenijeti na veću površinu i onda imamo požar velikih razmjera gdje mogu biti ugroženi objekti, šuma, ali i kuće, te, nažalost, i ljudski životi - ističe Miljuš.

Iako je riječ o požaru u kojem je gorjelo nisko rastinje, svakoj intervenciji vatrogasci, prema Miljuševim riječima, pristupaju ozbiljno, mada nerijetko problem predstavlja mogućnost više požara u isto vrijeme i na različitim lokacijama koje su kilometrima daleko jedna od druge.

Daju savjet

Vatrogasci Prijedorčanima poručuju da od njih mogu dobiti savjet, ali i naprtnjače, kojima i oni gase ovakve požare.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.