NEPOGODE

Nakon olujnog nevremena stanje u istočnoj Hercegovini se normalizira

Operativa koju je angažirala Gradska uprava do sada je imala više od trideset terenskih intervencija

Trebinje: Krizni štab. P. M.

P. M.

23.2.2019

Stanje na području Trebinja nakon olujnog nevremena nije alarmantno i nema ljudskih žrtava, potvrdio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, nakon večerašnjeg zasjedanja Štaba za vanredne situacije s predstavnicima 18 mjesnih zajednica.   

- Na područjima Gorice, Hrupjela i centra grada evidentirano je najviše štete od noćašnjih udara vjetra, ali stanje na terenu nije alarmantno, a Grad Trebinje vlastitim kapacitetima može odgovoriti izazovima i pomoći onima kojima je pomoć potrebna - istakao je Ćurić i dodao da je sva rasploživa operativa gradske uprave i javnih preduzeća u pripravnosti ili na terenu.

- Od jutros na besplatan broj Centra za obavještavanje 121 zabilježeno oko 500 poziva građana, tako da svako minutu-dvije stiže novi poziv.

Operativa koju je angažirala Gradska uprava do sada je imala više od trideset terenskih intervencija. Građani se najčešće žale na štetu na krovnom crijepu ili dimnjacima na kućama ili pomoćnim objektima - pojasnio je Ćurić uputivši molbu građanima da imaju razumijevanje i ne prijavljuju neke manje štete koje oni sami mogu sanirati, a da samo prijavljuju oni koji problem ne mogu riješiti sami.

Narednih dana će doći komisija da sagleda stanje u vezi sa eventualnom finansijskom nadoknadom - istakao je Ćurić i dodao da su radovi na raščišćavanju oborenih stabala u gradskom parku već završeni, preusmjeravanjem napajanja strujom prema izvorištu spriječeno je da grad ostane bez vode, a struja još nije došla samo u Pridvorce, te pojedina mjesta u ruralnom području.

On dodaje da će šteta, izvjesno je, biti višemilionska – samo na zatvorenom bazenu u izgradnji, u gradskom parku, srednjoškolskom centru i pojedinim privrednim objektima.

I naglasio je da je olujni vjetar duvao konstrantno velikom brzinom, sa povremenim orkanskim udarima.

- Brzina vjetra se mjeri boforovom skalom. Ta skala ide do broja 12, a u Trebinju su udari vjetra bili između 9 i 10 jedinica na skali. A kada vjetar duva tom brzinom – čupa drveće iz zemlje i pravi velike štete na objektima. Na mjestima gdje se mjeri, brzina vjetra bila je 95 kilometara na sat, što ne znači da na pojedinim mjestima nije bila i veća brzina - naveo je Ćurić.

Snabdijevanje električnom energijom u hercegovačkim općinama Bileća, Gacko i Berkovići je normalizirano zahvaljujući naporima radnika "Elektro-Hercegovine", dok općina Nevesinje i još uvijek bez napajanja električnom energijom, potvrdio je izvršni direktor "Elektro-Hercegovine", Nebojša Rikalo.

Podsjetimo općine Bileća, Gacko i Berkovići ostale su bez napajanja električnom energijom nekoliko sati zbog kvara na elektro-mreži koje je izazvao olujni vjetar koji duva u Hercegovini.

Požar koji je jutros izbio u rejonu Bobovišta u općini Trebinje u neposrednoj blizini restorana Drijen, na putu prema Dubrovniku, stavljen je pod kontrolu, a ostao je samo manji krak gdje je nemoguće prići zbog minskog polja.

Na terenu su zajedno vatrogasci iz Trebinja i Ravnog, a požar je za sada pod kontrolom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.