PRIJEDOR

Salkanovići čistili smeće na ulazu u Nacionalni park Kozara

Prije nekoliko godina na ovo mjestu neko je bacio i drveni mrtvački sanduk. Bilo je najviše onih velikih, petolitarskih flaša za vodu, konzervi, pelena, kaže Mirsad

Sakib i Mirsada Salkanović prikupili sedam vreća smeća (Foto: D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

27.2.2019

Dok su šetači ravnodušno prolazili pored gomile smeća koja se nalazi prekoputa izvora Sedra, na stotinjak metara od ulaza u Nacionalni park „Kozara“ kod Prijedora, razbacane plastične flaše, čepovi, pelene, u hodu odbačeni sendviči i ko zna šta još zasmetali su Sakibu i Mirsadi Salkanović, bračnom paru iz Kozarca. 

 Čist prostor


Salkanovićima nije bilo teško zavrnuti rukave

Opremljeni rukavicama i dubokim gumenim čizmama, pokupili su smeće i stavili ga u sedam plastičnih vreća i jednu gajbu koje je poslije, na Sakibovu molbu, odvezeno kamionom „Komunalnog“ iz Prijedora. Prostor je sad čist, a Salkanovići, koji su se u Kozarac prije nekoliko godina vratili iz Italije, zadovoljni i sretni, jer vrijeme krate svakodnevnim pješačenjem po širem području Nacionalnog parka.

- Bilo je najviše onih velikih, petolitarskih flaša za vodu, konzervi, ko zna koliko pelena, koje vjerovatno bacaju u prolazu iz auta, ma svašta. Kolega mi je pričao da je ovdje prije nekoliko godina neko odbacio čak drveni mrtvački sanduk. Naravno da nam je zasmetalo, jer priroda je ovdje prekrasna i prosto ne razumijem one koji je na ovakav način uništavaju. Ako hoće odmor na deponiji, onda neka šetaju po Kurevu - kaže Sakib.

 Udariti po džepu

Dodaje da se nemarni mogu prevaspitati samo ako ih „udare po džepu“.

- Samo tako se mogu dozvati pameti, a i država bi od toga imala koristi - kaže on.


Kradu sadnice  

Problema s nesavjesnim građanima imaju i u prijedorskom „Komunalnom“. Uništavaju se klupe, vatra loži u kantama za otpatke, a na meti vandala nerijetko su i dječija igrališta. Zvuči prosto nevjerovatno, ali je prije nekoliko mjeseci iz netom uređene ulice Vuka Karadžića u neposrednoj blizini centra Grada ukradena komplet sadnica brekinje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.