NEKRETNINE

U Zvorniku kvadrat stana poskupio za skoro 300 KM

Nemoguće naći praznu lokaciju pa investitori uglavnom kupuju po nekoliko manjih privatnih kuća i tu prave zgrade. Osim Zvorničana, stanove kupuju i stanovnici okolnih općina te oni koji dobiju posao u Zvorniku

Lokacija u ulici Braće Jugovića u Zvorniku gdje će se graditi nova zgrada

Z. KULJIĆ

28.2.2019


Iako će se ove građevinske sezone graditi četiri nove stambene zgrade, u Zvorniku je ove godine došlo do naglog poskupljenja kvadrata stana, a cijena se, prema podacima nadležnih, kreće od 1.400 do 1.500 KM.  

 Poslovni prostori

Do poskupljenja od skoro 300 KM po kvadratu u odnosu na prošlu godinu došlo je zbog nedostatka radne snage i skupih lokacija jer je u gradskoj zoni u Zvorniku nemoguće naći praznu lokaciju, već investitori uglavnom kupuju po nekoliko manjih privatnih kuća i tu prave zgrade.

- U Zvorniku se trenutno radi stambeno-poslovni objekat u glavnoj ulici, a zgrade će se raditi u ulici Braće Jugovića, potom u B-blokovima i na lokaciji iznad gradskog spomenika. To su uglavnom stambeni objekti, koji u prizemlju imaju poslovne prostore - rekao nam je Boško Kojić, načelnik Odjeljenja za urbanizam, koji je dodao da, prema podacima investitora, nema problema s prodajom, a osim Zvorničana, stanove kupuju i stanovnici okolnih općina te oni koji dobiju posao u Zvorniku pa se iz tih razloga ovdje presele.

Dušan Stefanović iz firme „Hidrokom“ potvrdio je da je do povećanja cijena kvadrata stana došlo zbog skupih lokacija i radne snage.

 Nova zgrada

- U Zvorniku je osiguravanje same lokacije gotovo nemoguće jer nema više slobodnih mjesta. S druge strane, građevinska radna snaga je dosta skuplja nego ranije jer je veliki broj njih otišao u inozemstvo te su i oni svjesni da nije lako osigurati radnike za izgradnju zgrade, pa su podigli cijene po kojima rade – kaže Stefanović, koji trenutno radi projektnu dokumentaciju za novu stambenu zgradu u ulici Braće Jugovića.  

On je dodao da je u zgradi koju su završili prošle godine u B-blokovima prodao sve stanove, uglavnom po cijeni od 1.200 KM po kvadratu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.