TREBINJE

Obnovljen krov muzeja, eksponati nisu ugroženi

Zamijenjeno 40 komada crijepa, a u olujnom nevremenu stradala je i čeona strana muzeja, koja je bila najviše i izložena udarima i tu je potrebno sanirati metalni obšav krova

Muzej Hercegovine u Trebinju: Za nastavak sanacije potrebna skela

P. MUCOVIĆ

2.3.2019

Dio krova na zgradi Muzeja Hercegovine s kojeg je orkanski vjetar u noći između 22. i 23. februara odnio crijep uspješno je saniran i eksponatima ne prijeti opasnost u slučaju promjene vremenskih prilika.

Zahtjev sa terena

Prema riječima Zorana Mijanovića, višeg kustos za historiju Muzeja Hercegovine, na stradalom dijelu krova zamijenjeno je čak četrdesetak komada crijepa.

- Zahvaljujem operativnom timu Gradske uprave koji je, i pored velikog broja zahtjeva s terena, ažurno odgovorio našem pozivu i sanirao štetu. Zbog prevelikog rizika ranije se nije moglo intervenirati na krovu s obzirom na jaku buru koja je duvala i prethodnih dana te visinu objekta gdje su udari vjetra mnogo jači nego na zemlji - pojasnio je Mijanović.

 Dodao je da je u olujnom nevremenu stradala i čeona strana muzeja, koja je bila najviše i izložena udarima bure, gdje je potrebno sanirati metalni obšav krova.

- Čeona stana za sada se ne može sanirati bez skele. Komisija gradske uprave obavila je uviđaj i napravila specifikaciju potrebnih radova i oni se nadaju da će uskoro pristupiti i saniranju tog dijela. Moram da napomenem da je i taj dio krova zaštićen, tako da u slučaju kiše ne prijeti nikakva opasnost stalnim postavkama koje se nalaze u muzeju - zaključio je Mijanović.

 Stanje konstrukcije

Dodao je da će tokom ovih zahvata biti preispitano i stanje kompletne krovne konstrukcije zgrade.

Mijanović: Napravljena specifikacija

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.