BANJA LUKA

Ljetne terase kafića i restorana bit će obilježene

Fizičkim obilježavanjem terasa, bit će na prvi pogled jasno radi li se o legalnom ili nelegalnom zauzimanju prostora

Granice će biti obilježene u skladu s lokacijskim uvjetima

G. DAKIĆ

5.3.2019

Gradske vlasti u Banjoj Luci fizički će obilježiti granice ljetnih terasa svih kafića i restorana u namjeri da se uvede red u tu oblast. Ova akcija, kako navode u Gradskoj upravi, počinje sa prvim proljetnim danima.

Bijela boja

- Zahvaljujući ovoj mjeri, gradske službe moći će da, bez uvida u dozvole i dokumentaciju, na veoma jednostavan način provjere da li je terasa u okviru propisanih gabarita - istaknuli su u Gradskoj upravi.

Granice ljetnih terasa bit će obilježene u skladu s lokacijskim uvjetima i građevinskom dozvolom. Nadležni u Odjeljenju za prostorno uređenje dužni su da granice terasa označe bijelom bojom s ugrađenim grbom grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić ističe da je osnovni cilj ove mjere uvođenje reda u postavljanje terasa s obzirom na to da je u ovoj oblasti često iskakanje iz utvrđenih granica i nepropisno zauzimanje javnih površina.

- Fizičkim obilježavanjem terasa, bit će na prvi pogled jasno radi li se o legalnom ili nelegalnom zauzimanju prostora. Kontrolni organi do sada su morali da traže uvid u dozvolu. Potom su to provjeravali u papirima i upoređivali sa stvarnim stanjem. To je u praksi stvaralo brojne probleme - rekao je Radojičić.

Dobri rezultati

Dodao je da Banja Luka uvođenjem ovih oznaka slijedi primjere nekih gradova iz zemalja u okruženju, u kojima je ova mjera donijela izuzetno dobre rezultate. Prijedlog odluke naći će se na narednoj sjednici Skupštine grada, koja bi se trebala održati polovinom marta. Odjeljenje za prostorno uređenje u obavezi je da obilježavanje teresa obavi u roku od mjesec nakon usvajanja odluke.

Ionako previše nameta

- Nadam se samo da nećemo morati ništa plaćati. Ionako imamo previše nameta. Ne razumijem zašto se to radi i kako će nam to pomoći. Nema potrebe da se bašte ograđuju. Ako se to bude radilo, onda se nadam da će se tako raditi sa svim baštama - rekao je vlasnik jednog kafića u centru.



Radojičić: Brojni problemi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.