PROJEKTI

U zaštitu od poplava bit će uložena 3,2 miliona KM

U prvoj fazi radova bit će uređen savski nasip u dužini od osam kilometara, a u drugoj fazi mreža kanala u dužini od 20 kilometara . Radovi će trajati 14 mjeseci

Radovi pored magistralnog puta Bosanski Brod - Derventa

N. SIMIĆ

5.3.2019

U Bosanskom Brodu zvanično je počela realizacija projekta zaštite od poplava vrijednog 3,2 miliona maraka. Radovi su počeli na lokaciji kod mosta preko obodnog kanala na magistralnom putu Bosanski Brod - Derventa, a izvođač je firma „Prijedorputevi“ .

 Uklanjanje rampi  

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić prisustvovao je početku radova i rekao da se radi o važnom vodoprivrednom objektu na kojem će radovi trajati u narednih 14 mjeseci.

- Realizacija projekta se sastoji iz dvije faze. Prva je uređenje savskog nasipa u dužini od osam kilometara, koji će biti saniran, uklonjene rampe koje su postavljene prema nebranjenom području. Također, bit će izvršena drenaža i izgradnja servisnog puta u dužini od nekih pet kilometara - rekao je Pašalić.

Druga faza se odnosi na uređenje obodne kanalske mreže u dužini od 20 kilometara.

- Na ovom potezu neće se samo regulisati kanalska mreža, nego i pripadajući nasip te jedan dio parapetnog zida - kaže Pašalić.

Prema njegovim riječima, u posljednjih sedam-osam godina osigurano je više od 200 miliona maraka za izgradnju i rekonstrukciju vodoprivrednih objekata.

- U posljednjih pet godina uloženo je više nego u prijašnjih 30 godina, a razlog su i poplave koje smo imali 2010. i 2014. godine - dodao je Pašalić.

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić kazao je da su zadovoljni ovim ulaganjem.

 Rekordni iznosi

To su rekordni iznosi, radimo infrastrukturu u ruralnom području, tri putna pravca i još nekoliko projekata u poljoprivredi - rekao je Jovičić.

 Novi planovi  

Direktor Javne ustanove „Vode Srpske“ Milan Kikić kazao je da ovo preduzeće planira sanirati oko 60 kilometara savskog nasipa. Do sada je urađeno 16 kilometara na području općina Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška i Bosanski Brod.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.