AKCIJE Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske

U RS zabranjen uvoz mandarina iz Turske zbog povećanog nivoa pesticida

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "SP laboratoriji" Bečej, Srbija

Fena

Ovo je treća pošiljka mandarina porijeklom iz Turske kojoj je u protekla dva mjeseca zabranjen uvoz

Foto: Ilustracija


Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske (RS) jučer je, zbog povećanog sadržaja pesticida, uvozniku sa sjedištem u Distriktu Brčko zabranila uvoz pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, u količini od 20.400 kg. 

- Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla – precizira se u saopćenju Inspektorata.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "SP laboratoriji" Bečej, Srbija, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka ovog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Iz Inspektorata podsjećaju da je ovo treća pošiljka mandarina porijeklom iz Turske kojoj je u protekla dva mjeseca zabranjen uvoz zbog povećanog sadržaja pesticida.

Prva pošiljka iznosila je 5.400 kg, a druga 10.400 kg.

Više o:

Mandarina Turska
NA VRH

Podijeli članak na