ALARMANTNO

Komunalci u štrajku, Bileća zatrpana smećem

Uposlenici traže januarsku plaću, uplatu jednog od tri doprinosa koja im duguju te da osiguraju sredstva za izmirenje obaveza prema dobavljačima

Bileća: Zbog ogromnih količina smeća građani strahuju od zaraza

Piše: P. MUCOVIĆ

6.3.2019

Ulice Bileće zatrpane su smećem, jer su radnici Komunalnog preduzeća “Komus” već sedmi dan u štrajku. Zbog velike količine smeća koje nije odvoženo danima, građani strahuju da bi moglo doći do zaraze i pojave bolesti.

Veliki dug

Podsjetimo, radnici traže da im se isplati jedna zaostala plaća iz januara i uplati jedan od tri doprinosa koja im se duguju, ali i osiguraju sredstva za izmirenje obaveza prema dobavljačima.

Kako je na početku štrajka rekao Milan Vučinić, vršilac dužnosti direktora ”Komusa”, obaveze prema dobavljačima su oko 80.000 KM, od čega samo za gorivo duguju oko 55.000 KM, zbog čega ne mogu da sipaju gorivo, pa ni kamioni ne voze danima.

- Komus“ ne može samostalno da izmiruje svoje obaveze prema radnicima i dobavljačima jer oko 60 posto svojih potraživanja dobivaju iz općinskog budžeta, koji je trenutno u blokadi – kazao je Vučinić.

Kasni novac

U općini navode da nemaju novca jer im kasne sredstva od Hidroelektrane Trebinje na ime potopljenog zemljišta. Novac je, navodno, uplaćen prije desetak dana i još je na računu Ministarstva finansija.

Radi 10 uposlenika

Osim na održavanju čistoće, radnici “Komusa” su angažirani i na održavanju gradske kapele, groblja i pijace. No, tokom štrajka rade samo oni radnici koji održavaju kapelu te oni koji osiguravaju objekte, ukupno njih 10.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.