PROJEKTI Banski dvor dobiva novi prostor za kulturne sadržaje

U Banjoj Luci će biti otvoren „Art bioskop“ sa 50 mjesta

Radi se o kinu namijenjenom za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova. U junu 2017. godine otvoreno „Art dvorište“, a u maju prošle godine „Art terasa“

G. DAKIĆ
13.03.2019 07:15

Otvaranje novih prostora jedan od strateških ciljeva Banskog dvora

Banjalučki kulturni centar Banski dvor pokrenut će ove godine „Art bioskop“ kapaciteta 50 mjesta namijenjen za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova.

 Nema pauze

Direktor Banskog dvora Mladen Matović ističe da je otvaranje novih prostora za kulturne namjene u ovoj instituciji jedan od strateških ciljeva Banskog dvora.

- „Art dvorište“ smo otvorili u junu 2017. godine, a „Art terasu“ u maju prošle. Zahvaljujući ovim prostorima, Banski dvor je već dvije sezone jedna od rijetkih ustanova kulture koja ne pravi ljetnu pauzu, već u kontinuitetu organizuje bogat kulturni program tokom čitavog ljeta - kazao je Matović.

Adaptacija i uređenje novog prostora „Art bioskopa“ podrazumijeva pokretanje nove kamerne scene na prvom spratu Banskog dvora i oživljavanje još jedne scene za kulturne namjene.

- Nastavit ćemo da organizujemo kulturne sadržaje u vlastitoj produkciji. Posebna pažnja biće usmjerena na organizaciju festivala pokrenutih u prošloj godini koji će biti najzahtjevniji i najveći izazov za Banski dvor ove godine - istakao je Matović.

Tri festivala

Prošle godine je Banski dvor pokrenuo tri nova festivala i uspješno organizirao više od stotinu programskih sadržaja u vlastitoj produkciji. Banja Luka je postala bogatija za Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“, Festival džez muzike „Intime Jazz Fest“ i Festival stand-up komedije.

 320 programskih sadržaja realizirano u Banskom dvoru tokom 2018.  

173  događaja bila su vezana za muziku, 41 za likovnu umjetnost i 106 događaja u okviru književnog, dramskog i filmskog programa 

130.000 posjetilaca prisustvovalo je ovim događajima  

Komentari

NA VRH