SEMBERIJA Mještanka sela Patkovača pokrenula uspješan biznis

Stoja počela uzgajati šampinjone da bi bila više vremena s djecom

Spojila sam ugodno i korisno, jer sam, uz odgajanje djece, uspijevala sebi osigurati i solidnu plaću, kaže Marković

Lj. LJUBOJEVIĆ
18.03.2019 06:45

Marković sedmično proizvede gotovo 500 kilograma šampinjona

Stoja Marković (48), mještanka semberskog sela Patkovača, već desetak godina proizvodi šampinjone u podrumu porodične kuće i u objektu koji je nedavno izgrađen.  

Precizni mehaničar

Stoja je po struci precizni mehaničar i prije rata je s porodicom živjela u Bugojnu, gdje je radila u Tvornici biro mašina.

- Nakon rata smo izvjesno vrijeme živjeli u Janji. U Patkovači smo izgradili kuću prije 16 godina. U ovom vremenu, kada vlada opća nezaposlenost, iskrsnula je ideja da proizvodim šampinjone. Iskoristila sam podrumske prostorije u kući. Spojila sam ugodno i korisno, jer sam, uz odgajanje djece, uspijevala sebi osigurati i solidnu plaću - kaže Marković.

Ističe da sedmično može proizvesti gotovo 500 kilograma šampinjona.

Marković je u tajne uzgoja šampinjona ušla uz pomoć literature, interneta, te koristeći savjete prijatelja. Kaže da dnevno radi 15 sati, ali se ne žali. Njeni šampinjoni ušli su u mnoge markete, tako da bi ih mogla prodati i duplo više nego što ih sada može proizvesti.

Svi pomažu

- U ovoj proizvodnji nema prekida ukoliko joj se čovjek želi maksimalno posvetiti. Sinovi trenutno studiraju, ali su i oni uključeni u proizvodnju šampinjona i njihov transport do kupaca. Povremeno mi u tome pomaže suprug, ali i komšije – navodi Marković.

Štete od poplava  

Markovići su u poplavama iz 2014. godine pretrpjeli totalnu štetu, višu od 20.000 KM, jer je voda ušla u kuću. Uništena im je i hladnjača, u koju su uložili više od 5.000 KM. Sve su morali početi iznova. Velikim naporima, radom, štednjom uspjeli su ponovo stati na noge.

Komentari

NA VRH