PRIJEDOR

Nabavka senzora za mjerenje šećera jedino je rješenje

Bockanje iglom, nekad i do 20 puta dnevno, zna biti izuzetno bolno i komplikovano, a život s ovom bolešću nije nimalo jednostavan, kaže Končar

Svi oboljeli od dijabetesa imaju pravo da žive život s manje boli

M. ZGONJANIN

19.3.2019

Inicijativu grupe građana „Libre BiH“, koja okuplja oboljele i roditelje djece oboljele od dijabetesa koji su pokrenuli Facebook peticiju kojom traže nabavku senzora za mjerenje nivoa šećera u krvi, podržalo je i prijedorsko Udruženje dijabetičara.

Kontinuiran uvid

- Bockanje iglom, nekad i do 20 puta dnevno, zna biti izuzetno bolno i komplikovano, a život s ovom bolešću nije nimalo jednostavan. Zato je senzor pravo rješenje, kontinuiran uvid u šećernu bolest, što je najvažnije bez boli - kaže Nataša Končar iz Prijedora, majka 10-godišnjeg dječaka kojem je prije devet godina dijagnosticiran dijabetes tip 1.

Jedan od pokretača online peticije “Za život s manje boli” Jelena Škrbić-Radić kaže da se oboljeli od ove teške bolesti nadaju da će nadležne bh. institucije na pravi način prepoznati ovu  inicijativu.

- U peticiji smo se udružili svi oboljeli s prostora cijele BiH. Ovo je način da se bolest drži pod kontrolom, a to se jedino može pomoću senzora. Hrvatska je prošle godine pokrenula tu inicijativu i krajem prošle godine senzori su uvršteni na listu pomagala u njihovim fondovima zdravstva. Isto je urađeno i u Crnoj Gori. Cilj nam da bh. građani oboljeli od dijabetesa imaju to isto pravo i da žive život s manje boli - kaže Škrbić-Radić.

Pohvale dijabetologa

Svetlana Čeko, predsjednica Udruženja dijabetičara iz Prijedora, kaže da su svi članovi prijedorskog Udruženja potpisnici ove inicijative. O senzorima se pohvalno izrazila i dijabetolog Opšte bolnice u Prijedoru, dr. Vesna Jelača.

Ne postoji registar

Trenutno ne postoji registar oboljelih od dijabetesa. Prema riječima dr. Škrbić-Radić, pretpostavlja se da je samo u RS od dijabetesa oboljelo najmanje 500 djece. Inače jedan senzor košta koliko i četiri kutije trakica za mjerenje vrijednosti šećera.



Čeko: Svi članovi potpisali peticiju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.