SEMBERIJA Nakon izgradnje sjevernog vodovodnog prstena

I pored olakšica, slab odziv mještana za priključke

U izgradnju glavnog voda investirano je 1,5 miliona maraka, dok je za drugu i treću fazu iz IPA fonda osigurano 1.470.000 eura

LJ. LJUBOJEVIĆ
25.03.2019 10:58

Izgrađena 94 kilometra vodovodne mreže

Iako je svojevremenom izgradnjom sjevernog vodovodnog prstena u Semberiji mještanima 12 semberskih sela omogućeno da se priključe na gradski vodovod, do sada je od oko 8.000 domaćinstava tu mogućnost iskoristilo svega 2.000.

Sjeverni vodoprsten obuhvata sela od Velike Obarske, preko Crnjelova, Brodca, Batkovića, Balatuna, Dvorova, pa do Krive Bare. Izgrađen je donatorskim sredstvima. U okviru projekta, koji je definiran Strategijom razvoja, izgrađena su 94 kilometra vodovodne mreže različitih profila s priključcima.

Arterski bunar

U izgradnju glavnog voda investirano je 1,5 miliona maraka, dok je za drugu i treću fazu iz IPA fonda osigurano 1.470.000 eura. Dio sredstava omogućila je i Evropska unija iz programa sanacije posljedica od poplava, kažu u Gradskoj upravi Bijeljina.

Ivana Stanišić, tehnički direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, ističe da su u proteklim godinama raznim olakšicama pokušavali motivirati stanovništvo u tom dijelu Semberije da vodu iz arterskih bunara zamijene gradskom vodom za piće.

U ovom preduzeću raznim akcijama i olakšicama nastoje motivirati stanovništvo da vodu iz arteških bunara zamijene kvalitetnom i zdravom iz gradske vodovodne mreže, ali odzivom korisnika nisu zadovoljni.

Razne olakšice

- Ljudi su svjesni činjenice da je voda koju koriste za piće na tom području bakteriološki i hemijski neispravna. Mnogi kažu da su navikli na vodu koju su koristili i njihovi roditelji. Prosječna cijena priključka je od 300 do 400 maraka. Za porodice u kojima je neko obolio od endemske nefropatije, teške bubrežne bolesti, cijena je umanjena. Omogućavamo i druge olakšice prilikom priključenja, poput plaćanja na rate - kaže Stanišić.

Idejno rješenje

U prošloj godini urađeno je i idejno rješenje za glavni transportni cjevovod i distributivnu mrežu za južni dio Semberije, kome gravitira više sela koja uglavnom koriste bunarsku ili vodu iz malih vodovoda. U Gradskoj upravi Bijeljina kažu da će s ovim projektom aplicirati prema fondovima EU kako bi se donacijama osigurala neophodna sredstva za realizaciju projekta.

Izdvajanja iz budžeta

Za kompletnu komunalnu infrastrukturu na gradskom i seoskom području u Semberiji iz budžeta se godišnje izdvaja oko 1,5 miliona KM. Dio ovog granta usmjerava se i u izgradnju vodovodne mreže.

Komentari

NA VRH