BANJA LUKA

Sastala se Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu koju je oformila Vlada RS

Predsjedavajući Komisije za Sarajevo je stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli

RTRS

Srna

25.3.2019

Članovi tzv. Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine sastali su se danas u Banjoj Luci na konstitutivnoj sjednici, gdje će analizirati formativne dokumente i dogovoriti metodologiju rada. 

Formativni dokumenti su jedan od najvažnijih koraka u formiranju ove komisije s obzirom na to da njeni članovi sami usvajaju sve svoje dokumente.

Konstitutivna sjednica, kako je nazvana, Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine održava se u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izjave za novinare nisu predviđene, dok članovi Komisije ne zaduže predstavnika koji će ubuduće izvještavati javnost o rezultatima njihovog rada.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara članove dvije međunarodne i, kako su ih nazvali, nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Predsjedavajući Komisije za Sarajevo je stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti historije radikalnog islamizma.

Članovi Komisije za Sarajevo su, osim Izraelija, Volter Manošek (Walter Manoschek), Darko Tanasković, Lavrens Armand Frenč (Laurence French), Đuzepe Zakarija (Giuseppe Zaccaria), Viktor Bezručenko i Patrik Bario (Patrick).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.