ZVORNIK U stomatološkoj ambulanti osnovne škole

Za pet mjeseci obavljeno 1.150 pregleda i intervencija

Najvažnije je da se oni ovdje ne miješaju s odraslima i puno slobodnije dolaze na pregleda, kaže Rakić

Z. KULJIĆ
26.03.2019 12:01

Na intervencije dolaze sami ili s roditeljima

Zvornička Osnovna škola „Sveti Sava“ je jedna od rijetkih u BiH koje imaju stomatološku ambulantu, a za proteklih pet mjeseci, koliko radi, u njoj je obavljeno 1.150 pregleda i intervencija. 

Dobiju opravdanje

U ambulanti ističu da su zadovoljni opremljenošću i uvjetima za rad, a materijal im se redovno dostavlja iz zvorničkog Doma zdravlja, gdje se kao zaposleni vode stomatolog i tehničar koji svakodnevno rade s učenicima.

Prema riječima Mladena Rakića, stomatologa, oni su prvo uradili sistematske preglede zuba za sva neparna odjeljenja, nakon čega su krenuli s intervencijama.

  • Rakić i Erić: Nema nikakvih problema
    Rakić i Erić: Nema nikakvih problema

- Zdravlje zuba kod djece osnovnoškolskog uzrasta varira zavisno od njihovog socijalnog statusa, uzrasta i drugih faktora. Najvažnije je da se oni ovdje ne miješaju s odraslima i puno slobodnije dolaze na preglede, tako da nemamo nikakvih problema u radu s njima. Na intervencije dolaze sami ili s roditeljima, ali uvijek poslije nastave. U rijetkim slučajevima pišemo opravdanja ako ih moramo primiti u suprotnoj smjeni - kaže Rakić, s kojim radi i tehničarka Dušanka Erić.

Nemaju obavezu

Pomoćnik direktora u školi Goran Ivanović kaže da je najvažnije da djeca imaju odličnu uslugu, a da ne izostaju s nastave, dok su roditelji oslobođeni obaveze da ih vode kod zubara.

Sredstva za opremanje ambulante, koja je u školi radila do devedesetih godina prošlog stoljeća, osigurala je Gradska uprava.

Organiziranje prijevoza

- Za učenike iz područnih škola, najvjerovatnije polovinom juna, organizirat ćemo prijevoz. Tako će i njima biti omogućena adekvatna stomatološka zaštita - rekao je Ivanović.

Oglasi

Komentari

NA VRH