POSJETE Projekt EMMAUS-a snažno ohrabrio bošnjačke povratnike u Zvorniku

Kroz Dnevni centar u tri godine prošlo 150 djece

A. HADŽIĆ
02.04.2019 06:55

Brojne radionice organiziraju se za djecu

Ništa tako snažno nije ohrabrilo bošnjačke povratnike na području općine Zvornik kao projekt Dnevnog centra za djecu i mlade koji je prije tri godine u ovom gradu otvorila Humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnost EMMAUS. Kroz Centar je do sada prošlo više od 150 djece uzrasta od 4 do 14 godina.

Okolna sela

U Dnevni centar, čija je namjena edukativno-zabavnog karaktera, ove godine upisano je skoro 80 djece, ne samo iz Zvornika nego i iz okolnih sela, koja uz druženje, igru te rad u raznim sekcijama iskazuju znanja i vještine. 

Rukovodilac Centra i profesorica bosanskog jezika Elma Mustajbašić navodi da je rad Centra organiziran po grupama te da su njihove aktivnosti prvenstveno namijenjene usavršavanju kreativnih, komunikacijskih i socijalnih vještina djece s kojom rade.

- Bošnjačka djeca koja pohađaju škole u Zvorniku, gdje ih je u razredima, uglavnom, neznatan broj, nerijetko se osjećaju usamljeno i manje vrijedno. Stoga su mnogi roditelji aktivnosti koje provodi Centar, dočekali s velikom radošću, prosto zato što mnoga znanja koja su njihovu djecu zbog nekih razloga zaobišla u redovnoj nastavi, mogu da steknu u našem Centru. Kroz kreativno-edukativnu radionicu, pjesmu, ples priređujemo priredbe u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH, koji se u entitetu u kome živimo, i ne spominju – navodi Mustajbašić.

Djeca posjećuju izložbe, idu na zajedničke izlete, imaju priliku da se upoznaju s literaturom namijenjenom njihovom uzrastu...

Razumiju probleme

Uz profesoricu Mustajbašić, u Dnevnom centru s djecom rade i pedagog-psiholog Dženita Alić-Pargan te magistrica socijalnog rada Subhija Ibrahimović.

Posebno je značajno da sve tri uposlenice Centra žive na području Zvornika, što im pomaže da bolje razumiju probleme i potrebe djece s kojom se svakodnevno susreću.

Vrata otvorena za sve nacionalnosti

- Iako je život većine povratnika težak, roditeljima koji žive na selu, nije teško da svoju djecu dovedu u Zvornik kako bi se nekoliko sati družila s vršnjacima, učila...  Namjera EMMAUS-a je da se i u okolnim selima realizira dio aktivnosti koje se trenutno provode u Centru u Zvorniku. Djeca koja pohađaju naš Centar, imaju priliku da odu na izlet u gradove na području FBiH, da se upoznaju s značajnim historijskim mjestima. Vrata Centra otvorena su za djecu svih nacionalnosti – ističe Mustajbašić.

NA VRH