POSJETE

Kroz Dnevni centar u tri godine prošlo 150 djece

Brojne radionice organiziraju se za djecu

A. HADŽIĆ

2.4.2019

Ništa tako snažno nije ohrabrilo bošnjačke povratnike na području općine Zvornik kao projekt Dnevnog centra za djecu i mlade koji je prije tri godine u ovom gradu otvorila Humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnost EMMAUS. Kroz Centar je do sada prošlo više od 150 djece uzrasta od 4 do 14 godina.

Okolna sela

U Dnevni centar, čija je namjena edukativno-zabavnog karaktera, ove godine upisano je skoro 80 djece, ne samo iz Zvornika nego i iz okolnih sela, koja uz druženje, igru te rad u raznim sekcijama iskazuju znanja i vještine. 

Rukovodilac Centra i profesorica bosanskog jezika Elma Mustajbašić navodi da je rad Centra organiziran po grupama te da su njihove aktivnosti prvenstveno namijenjene usavršavanju kreativnih, komunikacijskih i socijalnih vještina djece s kojom rade.

- Bošnjačka djeca koja pohađaju škole u Zvorniku, gdje ih je u razredima, uglavnom, neznatan broj, nerijetko se osjećaju usamljeno i manje vrijedno. Stoga su mnogi roditelji aktivnosti koje provodi Centar, dočekali s velikom radošću, prosto zato što mnoga znanja koja su njihovu djecu zbog nekih razloga zaobišla u redovnoj nastavi, mogu da steknu u našem Centru. Kroz kreativno-edukativnu radionicu, pjesmu, ples priređujemo priredbe u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH, koji se u entitetu u kome živimo, i ne spominju – navodi Mustajbašić.

Djeca posjećuju izložbe, idu na zajedničke izlete, imaju priliku da se upoznaju s literaturom namijenjenom njihovom uzrastu...

Razumiju probleme

Uz profesoricu Mustajbašić, u Dnevnom centru s djecom rade i pedagog-psiholog Dženita Alić-Pargan te magistrica socijalnog rada Subhija Ibrahimović.

Posebno je značajno da sve tri uposlenice Centra žive na području Zvornika, što im pomaže da bolje razumiju probleme i potrebe djece s kojom se svakodnevno susreću.

Vrata otvorena za sve nacionalnosti

- Iako je život većine povratnika težak, roditeljima koji žive na selu, nije teško da svoju djecu dovedu u Zvornik kako bi se nekoliko sati družila s vršnjacima, učila...  Namjera EMMAUS-a je da se i u okolnim selima realizira dio aktivnosti koje se trenutno provode u Centru u Zvorniku. Djeca koja pohađaju naš Centar, imaju priliku da odu na izlet u gradove na području FBiH, da se upoznaju s značajnim historijskim mjestima. Vrata Centra otvorena su za djecu svih nacionalnosti – ističe Mustajbašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.