BOSANSKA GRADIŠKA

Spretni majstori, poput alpinista, postavili rasvjetu i uredili munaru

Denis Serdarević, Jasmin Dizdarević i Mirza Dogled popravili su i pukotine na zidu te obojili fasadu

Majstori iz Zenice na munari džamije Selimije u naselju Obradovac

Piše: B. GRGIĆ

3.4.2019

Mnogim prolaznicima i mještanima naselja Obradovac ovih dana zastajao je dah dok su posmatrali trojicu odvažnih majstora dok, viseći na alpinističkim konopcima, uređuju munaru džamije Selimije. 

Vrijedni i sposobni

Vrsni majstori zeničkog preduzeća “Extreme Bosna Service” Denis Serdarević, Jasmin Dizdarević i Mirza Dogled postavljali su LED rasvjetu na munaru, popravljali pukotine na zidu i bojili fasadu. Odozdo su ih posmatrali Armin efendija Duvnjak i mutevelija Enes Duratović.

- Momci su izvanredni i majstori i ljudi. Veoma su odvažni, vrijedni i sposobni. Ja ih često zovem da siđu da se okrijepe i odmore, a njima je posao na prvom mjestu. Gospodin Dajan Vinovčić, vlasnik preduzeća, mora biti ponosan na ove momke. Hvala dobrim Zeničanima na vrhunskom poslu, ali i činjenici da su dio poslova odradili besplatno - rekao je efendija Duvnjak.

Majstori zajedno s ef. Duvnjakom i Enesom Duratovićem

Za logistiku je zadužen neumorni Enes Duratović, alfa i omega u obradovačkom džematu. Pobrinuo se da na vrijeme stignu boje za fasadu i ostali repromaterijali, da električar prije večeri spoji kablove LED rasvjete sa strujom, ali i da majstore po silasku dočeka topao ručak.

- Ništa nam nije teško. Složni smo. Nakon postavljanja nove ograde i betoniranja staza u haremu te otvorenja džematskih prostorija, na red je došlo uređenje džamije. Služi nas i vrijeme, prezadovoljni smo - kaže Duratović.

Po silasku s visine od skoro 30 metara, Denis, Jasmin i Mirza kažu da se nisu umorili. Zadovoljni su urađenim te činjenicom da nije bilo ni vruće, a ni vjetrovito.

Bez greške

- Iako smo neprestano motrili ono što radimo, jer nemamo pravo na greške, s vrha munare mogli smo vidjeti da je Bosanska Gradiška prelijep grad. Svuda okolo su nepregledne ravnice, a pečat daje rijeka Sava - rekao je Mirza Dogled.

Efendija Duvnjak plijeni pažnju energijom, koja pokreće sve oko njega. Za naredne dane već je isplanirao pranje šindre na krovu mini vašem kako bi Selimija zasjala punim sjajem.

Izgrađena 1627. godine  

Historija govori da je obradovačka džamija izgrađena 1627. godine. Snažan ciklon 1964. srušio je drvenu munaru, nakon čega je napravljena nova, od cigle. Džamija je minirana na Kurban-bajram 1993., a njena obnova počela je 2000. Svečano je otvorena 14. jula 2001. i bila je među prvim obnovljenim džamijama u cijeloj BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.