STANIŠIĆI Kinološko udruženje „Semberija“

Na državnoj izložbi 235 pasa

Najviše zastupljeni bili američki stafordi, labradori, retriveri, vučjaci, tornjaci, lovački psi i brojne druge pasmine

Lj. LJUBOJEVIĆ
08.04.2019 18:06

Sa izložbe pasa u etno-selu "Stanišići" (Foto: G. Bobić)

Na devetnaestoj državnoj izložbi pasa svih rasa „CAC BiH 2019“, organiziranoj u etno – selu „Stanišići“ kod Bijeljine učestvovalo je ukupno 235 pasa od prve do devete grupe. Kinološke sudije iz Banje Luke, Bosanskog Novog, Beograda, Vrnjačke Banje ocjenjivali su i proglašavali najbolje pse u različitim kategorijama.

Dejan Isić, član Kinološkog društva „Semberija“, vlasnik hotela za pse, kaže da su na izložbi zastupljeni američki stafordi, labradori, retriveri, vučjaci, tornjaci, lovački psi i brojne druge pasmine.

- Posjećenost je izuzetna, što nas raduje. Imamo na izložbi izlagače iz cijele BiH, Srbije, Italije. Nemamo trenutno samo desetu grupu pasa, ali ćemo se potruditi da dogodine organizujemo i međunarodnu izložbu u Bijeljini - kaže Isić.

Adnan Mujić i njegov sin Eldar, student veterine, iz Jelaha kod Tešnja, na izložbu su doveli tornjaka, starog dvije godine, s kojim su već osvajali nagrade na takmičenjima u BiH.

- Doveli smo Groma, koji je osvajao nagrade na izložbama i proglašavan je za najljepšeg bosanskohercegovačkog tornjaka. Nekada sam uzgajao domermane, ali već nekoliko godina gajim tornjake - kaže Adnan Mujić, ističući značaj ovakvih izložbi na kojima se razmjenjuju iskustva i sklapaju nova prijateljstva.

Mirsada Burzić iz Bužima kaže da već četiri godine sa suprugom Husnijom uzgaja tornjake, koji važe za odlične čuvare imanja i stada, privržene svojim gospodarima.

-  Moja kćerkica ih hrani iz jedne zdjele. Smireni su i staloženi, vole djecu i ljubomorno čuvaju svoje vlasike - kaže Mirsada.

 Na izložbi je bio zapažen i „špringer španijel“, koga su na izložbu dovele simpatične sestre Elena i Irina, pas za pronalaženje tartufa „lagotto romonjolo“, kineski „čau čau“ i brojni drugi rasni psi i kućni ljubimci. 

NA VRH