POLJOPRIVREDA

Od ove godine pod zaštitom od leda i veći dio Popovog polja

Planiramo nabavku aviona Cesna 182, koji ćemo osposobiti prema svim standardima za djelovanje po gradonosnim oblacima, kaže Dejanović

U funkciji 218 lansirnih stanica na teritoriju 26 općina i gradova. B. Grgić

Piše: B. GRGIĆ

21.4.2019

Sezona aktivne protugradne zaštite u našoj zemlji počela je prije nekoliko dana i na snazi je do polovine oktobra. Za razliku od prošle godine, ove je u upotrebu uvedeno niz tehničkih novina. 

Dali maksimum

Menadžment i stručnjaci „Protivgradne preventive RS“ iz Bosanske Gradiške tokom pasivne sezone učinili su maksimum pa su u funkciji, osim 218 lansirnih stanica na teritoriju 26 gradova i općina, 20 automatskih stanica te 35 prizemnih generatora.

- S devet automatskih stanica pokrili smo područje Trebinja, a s tri stanice i Ljubinje, tako da je zaštićen veći dio Popovog polja. Čak 20 automatskih stanica raspoređeno je na sjeveru naše zemlje. Do kraja sezone instalirat ćemo i pustiti u upotrebu ukupno 80 stanica na sjeveru zemlje i ukupno 30 u Hercegovini. Imamo i 35 prizemnih generatora, koji direktno zrače reagens u atmosferu i oni rade bez obzira na zabranu ispaljenja raketa od kontrole leta ili blizine državne granice - rekao je Tihomir Dejanović, direktor „Protivgradne preventive“.

Tihomir Dejanović pokazuje nove rakete. B. Grgić

U toku je i priprema tenderske procedure za nabavku aviona koji će djelovati reagensom po gradonosnim oblacima. Ovo je odlučeno na osnovu dvije studijske posjete Austriji.

 Druga mjesta

- Planiramo nabavku aviona Cesna 182, koji ćemo osposobiti po svim standardima za djelovanje po gradonosnim oblacima. Otpočeli smo i aktivnost s resornim ministarstvom u vezi s osposobljavanjem nekoliko poljoprivrednih aerodroma, i to u Novoj Topoli, Srpcu, Modriči i nekim drugim mjestima - rekao je Dejanović.

Radarski centar na Jahorini

- Ovoga ljeta u funkciju će biti stavljen i radarski centar na Jahorini te okončana i izgradnja Radarskog centra u Bijeljini. Na taj način naša protugradna zaštita će biti najmoćnija, ne samo u regionu već i u Evropi - kaže Dejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.