SEMBERIJA

Bugarima će ove godine biti isporučeno 150 tona

Mnogi odustaju zbog nestimulativne otkupne cijene, malog podsticaja i nedostatka radne snage

Pojedini su iskoristili lijepo i sunčano vrijeme

Piše: LJ. LJUBOJEVIĆ

7.5.2019

Tokom vikenda počela je sadnja duhana u nekim dijelovima Semberije. Pojedini proizvođači duhana iskoristili su lijepo i sunčano vrijeme za sadnju.

Čedo Gotovčević, vršilac dužnosti direktora u preduzeću „Duvan“ AD, koje se bavi proizvodnjom i organiziranim otkupom, kaže da iščekuju lijepo i sunčano vrijeme za početak sadnje.

- Neki su s izvjesnim rizikom ušli u njive i počeli saditi duhan, rukovodeći se činjenicom da u zemljištu ima dovoljno vlage. Međutim, meteorolozi najavljuju hladno i promjenljivo vrijeme, tako da će sadnja pričekati još dan-dva. Početkom godine s proizvođačima iz Semberije i Posavine, njih oko 120, ugovorena je sadnja, ali već sada je izvjesno da ćemo imati podbačaj oko 10 posto. Mnogi odustaju zbog nestimulativne otkupne cijene, koja iznosi oko tri KM po kilogramu, malog podsticaja i nedostatka radne snage - kaže Gotovčević.

On ističe da je u prošloj godini na 365 hektara u Semberiji i Posavini proizvedeno rekordnih 780 tona duhana te da se u međuvremenu pojavio i problem plasmana.

- Ugovorili smo prodaju jednom bugarskom kupcu. U narednih šest mjeseci isporučit ćemo mu oko 130 tona. Nadamo se da će se u ovoj godini nešto promijeniti na tržištu te da ćemo uspjeti realizirati ono što smo dogovorili u januaru - kaže Gotovčević.

Bijeljinski i posavski duhanari ističu da većina razmišlja da odustane od proizvodnje zbog niske otkupne cijene. Naime, cijena od pet KM po kilogramu mogla bi pokriti proizvodne troškove i osigurati minimalnu zaradu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.