SREBRENICA Humanost bračnog para Bakalović koji živi u Austriji

Svjetlana i Mirsad obradovali Timu i njene bolesne kćerke

Tima i njene kćeri žive u Bektićima od minimalne penzije u maloj kući bez vode i osnovnih potrepština

S. SMAJLOVIĆ
10.05.2019 07:38

Tima Bektić s kćerkama i Mirsadom Bakalovićem

Srebrenički bračni par Svjetlana i Mirsad Bakalović, koji žive i rade u Austriji, paketima prehrambenih i higijenskih artikala te odgovarajućom garderobom za predstojeći ramazan obradovali su Timu Bektić (78) i njene bolesne kćerke Veliju i Mirsadu iz Bektića kod Srebrenice.

Tuga i bolest

Bakalovići kažu da svake godine za blagdane posjete jednu porodicu na području srebreničke općine bilo koje vjere i nacije. To im čini zadovoljstvo, a posebno kada pakete uruče porodici, kojoj je stvarno potrebno.

Majka Tima s dvije kćerke živi u maloj kući s dvije sobe i kupatilom, bez vode. Žive od minimalne penzije Timinog muža Ibrahima, koji je penziju zaradio kao drvosječa u srebreničkom Šumskom preduzeću „Drina“.

Timin muž Ibrahim i sin Rešid poginuli su padom Srebrenice u julu 1995. godine. Pronađeni su u masovnoj grobnici Pilica kod Zvornika i prije tri godine ukopani u Memorijalni centar Potočari.

- Teško se borim s tugom za najmilijima i bolesnim dvjema kćerkama. Treba dosta novca za njihovo liječenje, nabavku drva za zimu te platiti oranje njive, gdje sijem žito, krompir i drugo povrće. Šteta je ne obrađivati ovakvu plodnu zemlju, a ima se i koristi - jada se Tima.

Nemaju kreveta

Nema mogućnosti da ode u grad, plati struju i za ono malo muževe penzije kupi najosnovnije potrepštine.

Tima kaže da će dobro doći nešto garderobe i obuće za njene kćerke. Zimi, zbog grijanja, spavaju na spužvama u jednoj sobi, jer nemaju kreveta. Paketi bračnog para Bakalovića, kaže, dobro će joj doći za spremanje prvih iftara za ramazan, koji s radošću očekuje.

Iako teško živi, Tima se ne žali. Zahvalna je, ističe, kada joj neko donese kilogram brašna, jer neće plaćati i moliti nekoga da joj kupuje u gradu.

Oglasi

Komentari

NA VRH