BRATUNAC U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci

Sjećanje na 3.589 bošnjačkih civilnih žrtava stravičnog zločina

Do sada je u Veljacima ukopano 305 osoba, od čega 52 žene i 29 djece, a na drugim mezarjima ukopano je još 250 identifikovanih žrtava

S. SMAJLOVIĆ
12.05.2019 14:20

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci, pored Bratunca, danas je nekoliko hiljada prisutnih klanjalo dženazu i na vječiti smiraj ispratilo Rifeta (Reše) Salihovića (1949.) iz Sasa, Šemsu (Hamida) Zukanovića (1949.), također iz Sasa, i Munira (Hameda) Tahića (1971.) iz Biljaće kod Bratunca. Vjerske obrede predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. 

Žrtve i grobnice

U Bratuncu, gradiću na lijevoj obali rijeke Drine, tokom minulog rata ubijeno je 3.589 bošnjačkih civila. Na šehidskom mezarju Veljaci do sada je u 13 proteklih dženaza ukopano 305 žrtava, od čega 52 žene i 29 djece, koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica otkrivenih na bratunačkoj općini. Na drugim mezarjima ukopano je 250 tijela, dok se traga za još 300 nestalih. 

Spori procesi

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja "Majke Bratunca", izrazila je nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH i Instituta za traženje nestalih osoba te međunarodnim institucijama za traženje nestalih.

- Veliki broj ekshumiranih tijela godinama leži u nekim hangarima, a na identifikaciji se u posljednjih godina ništa ne radi. Spor proces identifikacije posebno je izražen premještanjem laboratorija iz BiH u Hag - naglasila je Hiba Ramić, član Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice zločina u Bratuncu.

Malo osuđenih

Za ratne zločine na području Bratunca Sud BiH osudio je Mladena Blagojevića na sedam godina zatvora, dok je Savu Babića, bivšeg komandira Vojne policije, oslobodio optužbi. Na 13 godina zatvora osuđen je Mirko Todorović, koji se nalazi u bijegu, a na 12 godina osuđen je Miloš Radić.    

Haški tribunal na deset godina zatvora osudio je Miroslava Deronjića, predsjednika bratunačkog kriznog štaba, zbog organizacije napada na selo Glogova, u kojem je 1992. godine ubijeno više od 65 Bošnjaka. Deronjić je prilikom izdržavanja kazne preminuo.

Tagovi

Bratunac Žrtve

Komentari

NA VRH