SEMBERIJA Nakon nepovoljnih vremenskih prilika u maju

Ovogodišnji rod višnje u nekoliko voćnjaka skoro je prepolovljen

Imam informacije da su neki uzgajivači višnje odustali od berbe, jer im se ne isplati angažirati berače, kaže Radić

LJ. LJUBOJEVIĆ
16.06.2019 17:07

Neizvjestan ovogodišnji urod

Zbog velikog broja kišnih dana u maju i nepovoljnih vremenskih prilika, rod višnje u nekoliko semberskih voćnjaka gotovo da je prepolovljen.

U višnjiku Milana Radića u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine, koji se uzgojem višnje bavi više od 30 godina, berači će se u voćnjaku zadržati još dan do dva. Ističe da je na vrijeme zaštitio plodove i izvršio neophodnu prihranu u višnjiku s oko 1.000 stabala.

Zaštita stabla

- Bit će nekog roda. Naravno, neće biti onako kako sam očekivao. Očekujem podbačaj u prinosima i do 40 posto. Ne mogu precizno izračunati kakav će biti ovogodišnji rod višnje, jer ima i truhleži. Na vrijeme sam zaštitio stabla i nadam se da će nekakvog roda, ipak, biti. Ovo je sorta višnje oblačinska, koje se najbolje pokazala na ovim našim prostorima - kaže Radić.

Naglašava da se protekle tri decenije kod njega pojavila svojevrsna ljubav prema višnji.

- Volim da radim to i bukvalno mi se višnja podvukla pod kožu. Konsultiram stručnjake, a dobro dođe i moje dugogodišnje iskustvo. Ranijih godina imao sam rod od 20 do 30 kilograma po stablu. Teško je precizno utvrditi koliko ću u ovoj godini ukupno ubrati višnje. Imam informacije da su neki uzgajivači višnje odustali od berbe, jer im se ne isplati angažirati berače. Višnja mora biti bez crva, jer, ukoliko je crvljiva, onda ništa od dobiti. Ode plod u drugu klasu. Ukoliko višnja nije u prvoj klasi, onda se ne isplati ni brati ovo voće - naglašava Radić.

Ističe da je poražavajuća činjenica da u višnjike stižu berači koji imaju 50 ili 60 godina te da mladi nisu zainteresirani.

Tehnološki višak

Uzgojem će se baviti još nekoliko godina, do starosne penzije, jer je svojevremeno, sa 32 godine radnog staža, proglašen za tehnološki višak u bijeljinskom „Panafleksu“.

Konačna cijena otkupa

Imam otkupljivača koji će na kraju sezone branja utvrditi konačnu cijenu. Otkupna cijena višnje ne mijenja se, praktično, od 1985. godine. Uglavnom se otkupna cijena vrtjela oko marke po kilogramu. Problem predstavlja i nedostatak radne snage. Berača treba platiti od 40 do 50 KM - kaže Radić.

  • Radić: Konsultira stručnjake
    Radić: Konsultira stručnjake

Komentari

NA VRH